nabava.net

Google Pay stigao u Hrvatsku - saznaj možeš li ga koristiti i kako

Google Pay je 1. kolovoza stigao u Hrvatsku. Hoće li totalno promijeniti način na koji plaćamo? Saznaj u nastavku.

google pay

Google Pay je svojevrsni digitalni novčanik za tvoje kartice koji omogućuje da za plaćanje koristiš svoj mobitel kao beskontaktnu karticu. On pomoću NFC čipa u tvojem mobitelu prenosi podatke o tvojem računu i kartici na POS terminal te tako autorizira kupovinu. Možeš ga koristiti u svim trgovinama u kojima inače plaćaš beskontaktnim karticama. Google Pay može se koristiti i u web shopovima i Android aplikacijama koje podržavaju ovaj način plaćanja.

Da bi koristio Google Pay u Hrvatskoj, moraš imati račun u Privrednoj banci Zagreb te trebaš koristiti Visa Inspire karticu. Klijenti drugih banaka za sada kod nas još ne mogu koristiti ovu opciju.

Zanimljivo je da je Hrvatska na listi od samo 20 zemalja u kojima je moguće koristiti Google Pay, a to su Australija, Novi Zeland, Hong Kong, Singapur, Tajvan, Japan, Kanada, SAD, Belgija, Češka, Irska, Njemačka, Poljska, Rusija, Slovačka, Španjolska, Ukrajina, UK i Brazil.

Razlog zašto bi koristio Google Pay umjesto klasične beskontaktne kartice je dodatni sloj sigurnosti. Naime, prilikom plaćanja Google Pay ne koristi broj tvoje kartice, nego virtualni broj računa i jedinstveni kod koji se mijenja sa svakom transakcijom. U slučaju da mobitel izgubiš ili je ukraden, pomoću funkcije "Find my device" možeš zaključati mobitel, osigurati ga novom zaporkom ili čak izbrisati s njega sve osobne podatke.

Valja napomenuti da Google Pay radi isključivo na mobitelu koji je zaštićen ili lozinkom, otiskom prsta, skenom oka ili lica ili spajanjem točki na ekranu. Za iznose do 100 kn mobitel je dovoljno tek probuditi, dok za iznose iznad 100 kn uređaj moraš otključati prije plaćanja.