nabava.net

HTC u problemu - bliži li se kraj tajvanske kompanije?

HTC, jedan od najpopularnijih proizvođača pametnih telefona i inovator u Android svijetu nalazi se na konopcima i veliko je pitanje kakva je budućnost ove tajvanske kompanije.

Pad proizvodnje mobitela HTC

Opstanak firme došao je u pitanje nakon što su objavili vijest o otpuštanju četvrtine radnika (oko 1500 ljudi), a sve zbog izrazito loših rezultata u posljednje vrijeme. U travnju ove godine HTC je zabilježio pad prodaje veći od 55% što je samo nastavak negativnog trenda poslovanja zadnjih nekoliko godina.

Nekada uz bok Appleu i Samsungu po pitanju udjela na tržištu pametnih telefona, HTC sada uzima tek 0,3% tržišta i jednostavno ne uspijeva pratiti korak s konkurencijom. Dolazak mnogobrojnih kineskih proizvođača poput Xiaomija ili Huaweija koji i u budget verzijama daju prilično dobre specifikacije učinio je HTC marginalnom markom pametnih telefona.

Kako znamo da i u Hrvatskoj ima mnogo ljubitelja HTC-a, za sve njih bi korisna informacija mogla biti kako je Google prošle godine kupio velik dio te tvrtke i kako se očekuje da njihovi najbolji ljudi sada postanu uključeni u izradu novih Google Pixel pametnih telefona.

Naravno, HTC i dalje nije propao i sigurni smo kako će imati još ponešto za reći. Međutim, u svijetu pametnih telefona očito su povukli neke krive poteze koji su ih doveli do trenutne situacije. HTC će zato još žešće raditi na razvoju virtualne stvarnosti gdje je njihov HTC Vive i dalje najbolje što se može pronaći na tržištu. A ako znamo da je upravo HTC najzaslužniji što je Android uopće doživio ovakvu ekspanziju, možemo očekivati da i HTC Vive bude pionir ekspanzije virtualne stvarnosti.