nabava.net

Huawei mobiteli više neće imati pristup Gmailu i Google Play Storeu

Google je objavio kako prekida suradnju s kineskom tvrtkom Huawei što znači kako budući Huawei mobiteli više neće imati pristup najpopularnijim aplikacijama poput Gmaila, Google Play Storea ili pak YouTubea.

Google Huawei zabrane

Huawei se našao u središtu trgovinskog rata između SAD-a i Kine, a odlukom Googlea da prekine suradnju s njima, našli su se u velikim problemima. Google je objavio kako svi budući Huawei uređaji (mobiteli, tableti, laptopi) neće moći koristiti njihove servise što uključuje i zabranu korištenja Gmaila, Google Play Storea ili Chromea.

Na taj način, Huawei će biti primoran do kraja razviti svoj operativni sustav koji će se i dalje temeljiti na Androidu kao open-source platformi. Međutim, za europske korisnike kojima je Google Play jedan od glavnih izvora aplikacija, ovo je veliki udarac i sigurno će utjecati na popularnost Huawei mobitela.

A baš su Huawei mobiteli prošlih godina doživjeli veliki uzlet i ušli u kategoriju najpopularnijih pametnih telefona, prvenstveno zbog omjera cijene i kvalitete. 

Što ako već imaš Huawei mobitel?

Dobra je stvar što će svi postojeći korisnici Huawei mobiteli i dalje moći normalno koristiti Googleove aplikacije kao i redovito ih ažurirati i održavati. U prijevodu, svi koji imaju Huawei mobitel ne moraju brinuti. Oni će nastaviti s radom na Google aplikacijama kao da se ništa nije dogodilo. Jedino što neće moći nadograđivati svoje Huawei mobitele na nove verzije Androida.

Huawei mobiteli i Google

Međutim, svi budući novi uređaji bit će lišeni Googleovih usluga kao i mogućnosti nadograđivanja novih verzija Androida. Koliko će zabrane potrajati i je li ova odluka konačna, još uvijek ne možemo znati. Ali jasno je kako će imati veliki utjecaj na tržište pametnih telefona kao i na položaj Huaweija na njemu.