nabava.net

Izašao je novi iPhone - pogledaj što ti nudi

Apple nam je na svojem eventu predstavio novu paletu proizvodu od kojih je svakako najpopularniji novi iPhone, imena iPhone Xs, a tu su još i iPhone XS Max te iPhone XR.

Izašao je novi iPhone

iPhone XS - novi iPhone za ljubitelje jabuka

Dočekali smo i taj dan. Nakon što tjednima nismo spavali od nervoze i iščekivanja, a sati nam se činili dugi kao dani, napokon smo dočekali i predstavljanje novog iPhonea.

Da odmah napomenemo, samo smo se šalili. Svih smo ovih dana lijepo spavali, a jedine jabuke kojima smo se veselili bile su one iz Lidla. Ali sada je novi iPhone vani i vrijeme je da pogledamo što nam on to sve nudi.

iPhone XS je samo malo ažurirana verzija zadnjeg iPhone X modela upakirana u glamur predstavljanja i svega što nam i inače priređuje Apple. Ako govorimo o dizajnu, ova su dva modela identična i svaka čast onome koji uspije pronaći neku razliku.

Ekran je Super AMOLED veličine 5,8-inča s dodatnim ojačanim staklom i rezolucije 1125 x 2436 što mu daje gustoću od 451 ppi. Uz to je i IP68 certificiran i ako im je vjerovati, onda pod vodom može izdržati 30 minuta na dubini od 2 metra.

Procesor u XS-u je Apple A12 Bionic i trebao bi donijeti unaprjeđenje od 30% u brzini rada što je i najveće poboljšanje u odnosu na iPhone X. A12 Bionic je uparen s 4 GB RAM-a, iOS 12 operativnim sustavom, a unutarnja memorija ovisi o modelu. Tri su mogućnosti:

  • 64 GB
  • 256 GB
  • 512 GB

Kamera je također doživjela mali upgrade. Senzor je ostao isti, dvostruki, a na svakom 12 MP. Međutim, poboljšanje bi trebala donijeti bolja procesorska snaga i kvalitetniji softver. Prednja kamera ima 7 MP s otvorom blende f/2.2. Već smo navikli da kod iPhonea brojke ne znače puno jer iako se na prvu čine slabije, integracija cijelog sustava je toliko dobro da kamere uvijek budu na samom vrhu najboljih na tržištu.

iPhone XS u dvije boje

Apple je predstavio i još jednu nevjerojatnu mogućnost, a to je dual SIM. Da, ne šalimo se, zaista su napokon predstavili dual SIM iPhone. S time da će jedna SIM kartica biti fizička, dok je druga eSIM ili elektronička, virtualna.

I za kraj cijena. Trenutna cijena za iPhone XS je nešto malo više od 9000 kuna za model s 64 GB unutarnje memorije. U Hrvatsku bi novi iPhone trebao stići krajem rujna.

Dodajmo još samo kako je predstavljen i iPhone XS Max, koji je samo uvećana verzija XS modela. Iste specifikacije stavljene su u njega, a jedino je povećan ekran na 6,5 inča. Za veći ekran, platit ćeš 1.099 dolara ili u kunskoj vrijednosti od cca 10.000 kuna.

iPhone XR

Treći uređaj koji je predstavljen je iPhone XR, budžet verzija Apple mobitela. Skroz je kontradiktorno staviti Apple u budžet verzije u istu rečenicu, ali oni to tako zovu pa neka im bude. 

I dok se unutrašnjost XR-a i ne razlikuje od gore navedenih modela, najveće promjene vidljive su u kvaliteti zaslona. iPhone XR nema AMOLED zaslon, već LCD Retinu što mu daje prilično slabiju kvalitetu.

Novi iPhone XR

Ekran tako ima veličinu od 6,1 inča (od ruba do ruba) i rezoluciju od 828 x 1792. Nije sve u brojkama, ali ovako to je slabije i od Full HD zaslona. Druga razlika vidljiva je u kameri jer sa stražnje strane postoji samo jedna kamera od 12 MP. Međutim, kvaliteta ne bi trebala izostati.

Za ovu jeftinu iPhone verziju morat ćeš izdvojiti 'samo' 749 dolara ili nekih 5000 kuna. Kako smo i rekli prava sitnica. I još jednom napominjemo, novi iPhone u Hrvatsku stiže krajem rujna, točnije 28.9. pa ko voli nek izvoli.