nabava.net

Nova EU pravila - kućanski aparati trebali bi imati dulji radni vijek

Radujte se narodi, nova EU pravila i standardi obradovat će krajnje kupce kućanskih aparata. Od 2021. na snagu stupaju standardi prema kojima proizvođači neovisnim serviserima moraju omogućiti rezervne dijelove za kućanske aparte u periodu od 10 godina od datuma kupnje uređaja.

EU standardi za kućanske aparate

Koliko smo se samo puta susreli sa situacijom u kojoj kućanski aparati magično prestanu raditi baš mjesec dana nakon isteka roka garancije, a onda popravak koša kao suho zlato jer dijelova nema pa te na kraju jeftinije ispadne kupiti novi proizvod nego popravljati stari.

Ako je vjerovati Europskoj Uniji i njihovom novom prijedlogu/standardu, takve bi situacije trebale barem djelomično postati prošlost. Proizvođači će od 2021. morati omogućiti nabavu rezervnih dijelova za aparate u sljedećih 10 godina od dana kupovine uređaja, a uz to će morati omogućiti da se zamjena dijelova može izvršiti osnovnim alatom i bez oštećenja aparata.

Ovi će se standardi u početku primjenjivati na električne uređaje kao što su televizori, hladnjaci, perilice rublja i posuđa. Vjeruje se kako će ovi standardi utjecati na produljenje radnog vijeka uređaja što je i konačna želja svih korisnika.

Iz EU kažu da bi na godišnjoj razini ovo trebalo donijeti uštede i do 150 eura po kućanstvu, a pozitivno će utjecati i na smanjenje starih uređaja na otpadu kao i na manju emisiju štetnih plinova nastalih proizvodnjom novih uređaja. Ova se pravila za sada neće odnositi na pametne telefone i laptope koji su zapravo najčešće bacani elektronički uređaji.