Ostali članci

Novi državni poticaji za električna vozila!

Prošlogodišnji program podjele državnih poticaja za električna vozila bio je toliko popularan, da je fond ove godine povećan kako bi se obuhvatilo što više ljudi. Donosimo kako ostvariti pravo na državni poticaj ako želiš kupiti električni auto, bicikl ili motor.

Električni auto

Izvor: Pixabay

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ove godine na raspolaganju ima 17 milijuna kuna, čak 5 milijuna više od prethodne godine, a javni poziv na natječaj službeno će objaviti 3.travnja.

Iako je ove godine dostupno više sredstava, veličina naknade ostaje ista. To znači da će građani dobiti 40% prodajne cijene vozila, odnosno do 80.000 kuna za električne automobile, do 40.000 kuna za hibridne automobile, do 20.000 kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju te do 5.000 kuna za električne bicikle.

Vozilo mora biti novo i neregistrirano, a automobili moraju pripadati vozilima A, B ili C segmenta. Nije važno je li vozilo kupljeno u Hrvatskoj, Europi ili svijetu, ali potrebno je registrirati ga u Hrvatskoj.

Fondu je potrebno dostaviti ispunjeni i vlastoručno potpisan Prijavni obrazac, presliku osobne iskaznice, tehničke karakteristike vozila iz kojih je jasno vidljiva kategorija, proizvođač, model, vrsta pogona (električni / plug-in hibridni), snaga vozila (kW) te emisija CO2 (g/km), i ponudu dobivenu u prodajnom salonu.

Svu dokumentaciju potrebno je poslati preporučenom poštom ili dostaviti u prijemni ured Fonda od 9 sati 3. travnja. Zahtjevi će se razmatrati kronološki prema datumu i vremenu zaprimanja, a zahtjevi koji stignu prije navedenog roka neće se uzimati u obzir.

Građani koji ostvare pravo na sufinanciranje imat će rok od godine dana da realiziraju kupovinu električnog vozila. 

Za sve detalje o natječaju posjetite web Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Povezani proizvodi