nabava.net

Novosti s Apple eventa: Apple Watch 5, novi iPad, Apple TV Plus i Arcade

Osim nove serije iPhone 11 pametnih telefona, na Apple eventu održanom prije nekoliko dana u San Franciscu predstavljeno je još nekoliko noviteta. O čemu se točno radi, provjeri u nastavku.

Apple Watch 5

Apple Watch 5

Predstavljena peta verzija popularnog Appleovog pametnog sata ne razlikuje se bitno u odnosu na prošlogodišnju verziju, ali usprkos tome tu je nekoliko zanimljivih noviteta.

Besprijekoran OLED ekran je zadržan, a sada dolazi s Aways On displejem tako da su sve informacije koje korisnika zanimaju uvijek vidljive i više nema potrebe za podizanjem i okretanjem ruke kako bi se ekran upalio. 

Kada je u pitanju materijal izrade, korisnici će moći birati između aluminija, nehrđajućeg čelika, titanija i keramike, a također je dostupan raspon atraktivnih narukvica raznih boja za svačiji ukus. Tu su i dvije veličine - 44mm i 40 mm te preko 100 različitih izgleda zaslona.

Uz električni i optički mjerač otkucaja srca, tu su i otpornost na vodu, barometarski visinomjer, kompas, mjerač brzine i žiroskop za sve avanturiste i one koje vole provoditi vrijeme u prirodi. Apple Watch dolazi i s mnoštvom fitness aplikacija (zahvaljujući watchOS6 i App Storeu) te praćenjem različitih aktivnosti poput trčanja, dizanja utega, yoge, plivanja itd. Korisnicama će se svidjeti mogućnost praćenja menstrualnih ciklusa.

Baterija je uvijek slaba točka u Appleovim proizvodima, a to je nažalost slučaj i s Apple Watchom koji obećaje 18 sati rada na punoj bateriji. Dakle, korisnike i dalje čeka svakodnevno punjenje.

Apple Watch 5 u prodaju dolazi istovremeno s novim iPhone modelima 20.9, a cijene se razlikuju ovisno o veličini modela i materijalima. Najjeftinija verzija počinje na $399, dok za bijelu keramičku verziju treba izdvojiti čak $1.299.

iPad

iPad

Najveća novost kod iPada sedme generacije je veći ekran. Dolazi s 10.2" Retina zaslonom i smanjenim rubovima oko ekrana. Dostupne su tri boje - srebrna, siva i zlatna.

Osim većeg zaslona, korisnike očekuje novi iPadOS, prilagođena verzija iOS 13 platforme za tablete. Neke od novosti s novim sustavom su početni zaslon na kojemu se mogu koristiti widgeti te mogućnost stavljanja više aplikacija u prozore oko zaslona. Korisnici mogu na iPad spojiti USB, memorijsku karticu, pa čak i miša, a tu je i pametna tipkovnica za one s malo većim budžetom te podrška za pametnu olovku.

Kada je riječ o bateriji, Apple obećaje do 10 sati surfanja webom.

Apple TV Plus i Arcade

Apple Arcade

Apple TV Plus najavljen je još u ožujku 2019., a sada je konačno predstavljen završeni proizvod. Radi se o novom streaming servisu dostupnom od 1. studenog za $4.99 mjesečno u stotinjak zemalja diljem svijeta. Svi koji kupe novi iPhone, iPad, Mac ili AppleTV, dobit će besplatnu pretplatu na godinu dana.

Na Apple TV Plusu korisnici će moći gledati ekskluzivne emisije, serije, filmove i dokumentarce poznatih filmaša kao što su JJ Abrams i Steven Spielberg.

Apple Arcade je nova gaming platforma s više od 100 novih igri. Igre će se moći igrati bez pristupa internetu bez oglasa i kupovine u igrama, a jedan račun moći će dijeliti 6 članova obitelji. Arcade je najavljen za kraj 2019. godine.