nabava.net

Online kupovina u doba korone - sve najvažnije informacije

Mnogi su se pitali kako će naručivanje preko interneta i dostava funckionirati u vrijeme kada je koronavirus zatvorio gotovo sve trgovine osim onih s najosnovnijim namirnicama. Najvažnija stvar - internet trgovine rade i dalje, a dostava je moguća!

Internet trgovine u doba korone

Rade li webshopovi i dalje?

Jedno od većih pitanja koje se postavilo nakon odluke o zatvaranju svih radnji i trgovina koje ne prodaju najosnovnije informacije je pitanje rada internet trgovina. Važno je reći kako internet trgovine rade i dalje. Dapače, upravo će kupovina putem interneta biti jedna od rijetkih uobičajenih aktivnosti u narednom periodu.

Većina internetskih trgovina već je dala obavijest kako planiraju raditi sve dok im to država dopusti, kako većina ima dovoljnu količinu zaliha robe na skladištu, a i dostavne službe za sada rade samo s pojačanim oprezom. One trgovine koje imaju i svoje fizičke poslovnice te su poslovnice zatvorili i u njima nije moguća kupovina ili preuzimanje narudžbi.

Pravila za kupnju putem interneta

Naravno, postoje neka pravila kojih bi se u ovom trenutku ipak trebalo pridržavati kako bi zaštitili i svoje i zdravlje dostavljača. Mi ćemo pobrojati samo one najosnovnije.

1. Narudžbe plaćaj beskontaktno na internetu

Jedna od ključnih stvari kako bi se izbjegao fizički kontakt s drugim osobama je plaćanje narudžbe beskontaktno na internetu. U prijevodu, nemoj robu plaćati pouzećem. Zapravo mnoge trgovine u ovim trenucima i onemogućavaju plaćanje pouzećem.

Znamo da mnogi još uvijek imaju strah od ostavljanja kartičnih podataka online, ali ovo bi moglo biti idealno vrijeme da se tog straha riješe. Poznate i provjerene internetske trgovine na dnevnoj bazi imaju tisuće i tisuće narudžbi koje se plaćaju karticama i to bi trebao biti dovoljno siguran pokazatelj kako te nitko neće prevariti.

Osim karticama, možeš plaćati i PayPalom, internet bankarstvom ili nekim drugim načinom koji odobrava izabrana internet trgovina. Zdravlje neka ti bude na prvom mjestu.

2. Beskontaktna dostava

Druga stvar koju su odmah uvele mnogobrojne dostavne službe uključujući i Hrvatsku Poštu je mogućnost beskontaktnog preuzimanja paketa. To znači da će ti dostavljač paket donijeti i ostaviti pred vratima (naravno o tome će te i obavijestiti), a nakon što on ode, ti samo pokupiš svoj paket.

To je još jedna od mjera zaštite i sprečavanja fizičkog kontakta, a usko je povezana i s prvim korakom izbjegavanja (a vjerojatno i nemogućnosti) plaćanja robe pouzećem.

Već smo dobro upoznati da virus nažalost može preživjeti i na određenim materijalima neko vrijeme, pa ako imaš baš veliki strah, uvijek paket možeš preuzeti u rukavicama, a potom ga i dezinficirati te ga tek nakon toga unijeti u kuću i krenuti s upotrebom.

3. Nemoj kupovati od neprovjerenih trgovina

Još jedna od važnih stvari povezanih s točkom 1. Sada sigurno nije trenutak za eksperimentiranje s nekim neprovjerenim trgovinama, pogotovo jer uvijek postoje osobe koje će na svaki način htjeti iskoristiti paniku i strah među ljudima.

Nećemo reći kako su samo trgovine čije proizvode možeš pronaći na Nabava.net stranicama sigurne za kupovine, ali ćemo reći kako su te trgovine sigurne za kupovinu i da s njima ne trebaš imati straha.

4. Strpljenje je ključ

Ako si se odlučio za kupovinu putem interneta u ovom trenutku, ključno je da budeš strpljiv. I web trgovine i dostavne službe još uvijek rade, ali uz pojačane mjere opreza pa ćeš na svoj paket možda morati čekati koji dan više nego inače.

Shvati to kao dobru stvar za svoju sigurnost (ali i njihovu) pa nemoj manijakalno slati mailove, zvati i biti nervozan ako umjesto kroz dva, paket dobiješ kroz 5 dana. 

Vrijeme u kojem trenutno živimo je nešto novo, nešto na što nismo navikli i što kod mnogih izaziva nelagodu. Međutim, bitno je da se što striktnije pridržavamo svih donesenih mjera, ne izlažemo se riziku i na taj ćemo se način brže vratiti u 'normalan' život. A ako imaš potrebu za kupovinom, kupuj na internetu i pridržavaj se gore navedenih uputa. I najvažnije, ostani doma!