Ostali članci

PlayStation 5 - cijena, datum izlaska i sve što znamo do sada

PlayStation 5 najiščekivaniji je proizvod u svijetu konzola, ali i puno šire. Otkad je Sony potvrdio da priprema konzolu nove generacije (koju su svi odmah prozvali PS5) ne prestaju šuškanja, curenja informacija i sve ono što uobičajeno prati izlazak popularnih uređaja.

PS5

PS5 - impresivne specifikacije

Nakon godina spekulacija, Sony je početkom lipnja 2020. konačno izašao u javnost sa službenim informacijama kako će novi PlayStation 5 izgledati i koje novitete će donijeti.

Što se tiče samog dizajna, PS5 donosi nešto novo i originalno. Riječ je o najvećoj konzoli do sada u kombinaciji bijele i crne boje s elegantnim plavim LED osvjetljenjem koji, osim što lijepo izgleda, ima i funkcionalnu ulogu. Na prednjoj strani konzole nalaze se USB 3.0 i USB-C utori, tipke za uključivanje i isključivanje uređaja te tipka za izbacivanje diska.

PlayStation 5 dolazi sa stalkom čije je korištenje obavezno zbog dva razloga. Prvi je taj što su bočne stranice konzole neravne, a drugi je bolje hlađenje. Zahvaljujući super učinkovitom hlađenju, novi PS5 toliko je nečujan da ćeš ga bolje čuti tek pod većim opterećenjem.

Izdvojimo i par riječi o hardveru. PS5 pokreće osmojezgreni procesor AMD Zen 2, a u kombinaciji s grafičkim procesorom baziranim na čipu AMD RDNA 2 daje čak 10.28 teraflopa snage te može isporučiti 4K rezoluciju uz ray-tracing tehnologiju čak do 20 fps. Za brzo učitavanje igri zaslužni su SSD memorijski diskovi s 825 GB memorije i učitavanjem od 5.5 GB u sekundi.

Osim verzije koja podržava UHD i ima Blu-Ray čitač, tu je i u cijelosti digitalizirana verzija koja će biti mrvicu jeftinija. Na njoj ćeš moći igrati igrice u digitalnom formatu, odnosno nećeš trebati kupovati fizičke kopije igara na disku.

Još jedna stvar je kompatibilnost s igrama za PS4. PS5 nije isključiv, već je prijateljstvo građeno kroz PlayStation 4 nastavljeno i na novoj konzoli. Dakle, sve igre koje si igrao na PS4, moći ćeš igrati i na petici, ali još brže i još bolje.

U slučaju da ne posjeduješ 4K televizor, PS5 će i dalje prikazivati sliku na 1080p rezoluciji tako da će 4K skalirati na nižu rezoluciju, ali i dalje će se primijetiti grafički skok.

Sony je predstavio i novi DualSense kontroler, o kojemu smo već malo opširnije pisali. Ukratko, DualSense ima USB-C utor koji podržava brzo punjenje, tipke osjetljive na klik i na dodir, utor od 3.5 mm koji podržava 3D audio, ugrađene mikrofon i zvuk te naprednu haptičkom podrškom. Predstavljena je i postaja za punjenje do dva DualSense kontrolera odjednom.

PlayStation 5 - cijena i datum izlaska

PlayStation 5 u prodaju je pušten 12.11.2020. u SAD-u, Meksiku, Australiji, Novom Zelandu i Južnoj Koreji. Tjedan dana kasnije, 19.11. postao je dostupan u ostatku svijeta, a to uključuje i naše prostore.

Predlažemo da pratiš Nabava.net stranice koje će se ažurirati s novim ponudama trgovina čim PS5 postane dostupan.

Preporučena maloprodajna cijena za PlayStation 5 iznosti oko 6.500 kn za verziju s BluRay čitačem, odnosno oko 5.000 kn za "Digital Edition" model. Za dodatni DualSense kontroler treba izdvojiti oko 550 kn, za HD kameru oko 500 kn, a za daljinski oko 250 kn.

Povezani proizvodi
Nintendo Switch
80 ponuda
Stavi u listu želja
Sony PlayStation 5
15 ponuda
Stavi u listu želja
Sony PlayStation 4 - PS4
5 ponuda
Stavi u listu želja
Microsoft Xbox Series S
10 ponuda
Stavi u listu želja