Ostali članci

PlayStation 5 - cijena, datum izlaska i sve što znamo do sada

Dugo iščekivana PlayStation konzola naprosto nas je oduševila. PlayStation 5 ima revolucionarni kontroler, munjevito brzo učitavanje igara te lepezu eksluzivnih igra.

PlayStation 5

PlayStation 5 ima impresivne specifikacije

Originalan je najbolja riječ koja opisuje dizajn nove konzole.

Dimenzije od 390 mm × 260 mm × 104 mm pokazuju kako je riječ o najvećoj konzoli do sada. Elegantno crno-bijelo kućište također ima i LED osvjetljenje koje, osim što fenomenalno izgleda, ima i funkcionalnu ulogu. Naime, svjetlo mijenja boju ovisno o tome je li konzola upaljena, u stanju mirovanja, kada se pregrijava...

Na prednjoj strani konzole nalaze se USB 3.0 i USB-C utori, tipke za uključivanje i isključivanje uređaja te tipka za izbacivanje diska.

PlayStation 5 dolazi sa stalkom čije je korištenje obavezno zbog dva razloga. Prvi je taj što su bočne stranice konzole neravne pa stalak ima ulogu stabilizatora, a drugi je bolje hlađenje. Zahvaljujući super učinkovitom hlađenju, novi PS5 iznenađujuće je tih pa ćeš ga bolje čuti tek pod većim opterećenjem.

Najimpresivniji dio nove PlayStation 5 konzole skriva se ispod haube.

PS5 pokreće osmojezgreni procesor AMD Zen 2, a u kombinaciji s grafičkim procesorom baziranim na čipu AMD RDNA 2 daje čak 10.28 teraflopa snage te može isporučiti 4K rezoluciju uz ray-tracing tehnologiju do čak 20 fps. Za brzo učitavanje igri zaslužan je SSD s 825 GB memorije i učitavanjem od 5.5 GB u sekundi.

Osim verzije koja podržava UHD i ima Blu-Ray čitač, tu je i u cijelosti digitalizirana verzija koja je i mrvicu jeftinija. Na njoj možeš igrati igrice isključivo u digitalnom formatu, odnosno ne trebaš kupovati fizičke kopije igara.

Prelaziš li na PS5 s PS4, sve igre koje si igrao na prethodnoj verziji konzole možeš nastaviti igrati i na PlayStation 5, a one će pritom izgledati još bolje.

Upravo je velik broj eksluzivnih igara jedna od najvećih prednosti PlayStationa nad ostalim konzolama - Legendarne igre kao što su Horizon Zero Dawn, God of War, The Last of Us, Ratchet & Clank, Shadow of the Colossus i Uncharted nisu dostupne niti na jednoj drugoj konzoli.

Ne brini ako (još) nemaš 4K televizor. PlayStation 5 skalirat će 4K rezoluciju na 1080p, ali slika će i tada izgledati vrhunski.

Uz novi PlayStation 5 došao je i novi kontroler. DualSense 5 ima USB-C utor koji podržava brzo punjenje, tipke osjetljive na klik i na dodir, utor od 3.5 mm koji podržava 3D audio, ugrađen mikrofon te haptički odaziv - responzivne vibracije koje se događaju kao rezultat odluka koje doneseš tijekom igre, a također oponašaju elemente okoline u određenim igrama.

dualsense 5

PlayStation 5 - cijena i datum izlaska

PlayStation 5 u prodaju je pušten 12.11.2020. u SAD-u, Meksiku, Australiji, Novom Zelandu i Južnoj Koreji. Tjedan dana kasnije, 19.11. postao je dostupan u ostatku svijeta, a to uključuje i naše prostore.

Predlažemo da pratiš Nabava.net stranice koje će se ažurirati s novim ponudama trgovina gdje možeš kupiti PlayStation 5.

Preporučena maloprodajna cijena za PlayStation 5 iznosti oko 6.500 kn za verziju s BluRay čitačem, odnosno oko 5.000 kn za "Digital Edition" model. Za dodatni DualSense kontroler treba izdvojiti oko 550 kn, za HD kameru oko 500 kn, a za daljinski oko 250 kn.

 

Možda će te zanimati i ovo:

Povezani proizvodi
Nintendo Switch

Nintendo Switch

od 1.799 kn
od 239 €
53 ponude
Stavi u listu želja
Sony PlayStation 5

Sony PlayStation 5

od 5.940 kn
od 788 €
62 ponude
Stavi u listu želja
Sony PlayStation 4 - PS4

Sony PlayStation 4 - PS4

od 2.860 kn
od 380 €
2 ponude
Stavi u listu želja
Microsoft Xbox Series S

Microsoft Xbox Series S

od 2.199 kn
od 292 €
14 ponuda
Stavi u listu želja