nabava.net

Službeno predstavljen Huawei Mate 30 Pro

Huawei je i službeno predstavio flagshipe Huawei Mate 30 i Huawei Mate 30 Pro, a posebna je pozornost posvećena činjenici kako ovi mobiteli iako rade na Androidu dolaze bez Google servisa na njima. Je li Mate 30 Pro najbolji pametni telefon koji nikada nećeš poželjeti kupiti?

Huawei Mate 30 Pro službeno predstavljen

Huawei Mate 30 serija - može li se bez Google servisa

Najvažnija stvar prije nego krenemo u predstavljanje ovog super pametnog telefona je činjenica da zbog američke blokade oni nemaju pristup Google servisima poput Google Playa, YouTubea ili Google Mapsa. Aplikacije su to koje koristimo na dnevnoj bazi pa je njihovo nepostojanje na mobilnom uređaju zaista velik problem, a mnogi bi rekli i nepremostiv.

Postoje i različite izjave Huaweijevih čelnika koje ostavljaju mogućnost da se nakon dogovora s Amerikancima, Google servisi vrate na Mate 30 seriju i potom krenu u osvajanje globalnog tržišta jer kako ćemo i vidjeti u nastavku, svojim specifikacijama to bi mogli napraviti bez problema.

Huawei Mate 30 Pro - specifikacije

Huawei Mate 30 Pro prva je zvijezda Mate 30 serije. Opremljen je Horizonovim zaslonom koji štetnu plavu svjetlost smanjuje za 25%. OLED zaslon ima 6,35-inča rezolucije 1176 x 2400, zaštićen je Corning Gorilla Glassom 6. generacije, a podržava DCI-P3 i HDR10.

Za performanse se brine 8-jezgreni Kirin 990 koji bi trebao pružiti i vrhunsku kvalitetu i biti jako štedljiv na bateriji. Za brzinu će se pobrinuti i 8 GB RAM-a te Android 10 koji dolazi odmah iz kutije (Mate 30 Pro postaje tako prvi mobitel na svijetu koji dolazi s predinstaliranim Android 10 OS-om). Baterija je izuzetno moćna sa 4500 mAh, a podržava i brzo (40 W) i bežično (27 W) punjenje pa bi po svim pravilima trebao dobiti jedan poprilično izdržljiv pametni telefon.

Ipak glavni highlight ovog mobitela je vrhunska stražnja kamera zbog kojeg ćeš i zaboraviti na izostanak Google aplikacija (tako barem kažu). Četverostruka stražnja kamera opremljena je s dva 40 MP senzora, od čega jedan ima i optičku stabilizaciju slike. Treća kamera je telefoto sa 8 MP i također OIS-om, dok je četvrta 3D sa dubinskim senzorom. Naravno kamera je pojačana svakojakim čudima i čudesima, a to bi trebalo proizvesti briljantne fotke, pogotovo u noćnom fotografiranju i u snimanju videa.

Kružna kamera Mate 30 Pro

Prednja kamera je također san snova u svijetu mobilne fotografije. Dvostruka kamera sa 30 MP, otvorom blende od f/2.0 i 3D dubinskim senzorom trebala bi ti pružiti novi doživljaj selfija. Osim što podržava HDR, selfie kamera omogućuje ti i snimanje full HD videa pri 30fps.

Huawei Mate 30 Pro je i IP68 certificiran ili prevedeno na hrvatski, otporan na prašinu i vodu do 2 metra i 30 minuta. Mate 30 Pro dolazi u nekoliko boja: crna, srebrna, ljubičasta, zelena i narančasta.

Huawei Mate 30 Pro - cijena

Za sada još nije potvrđeno u kojim će se zemljama Mate 30 Pro prodavati, ali očekuje se početna cijena od cca 1000 eura za ovaj flagship. Vidimo da i po cijeni Huawei jako dobro zna koliko je kvalitetan uređaj napravio, a iz kompanije su istaknuli kako planiraju prodati 20 milijuna primjeraka iz Mate 30 serije (Mate 30 i Mate 30 Pro).

Iako se čini puno, glavnina te računice odnosi se na kinesko tržište koje ionako ne ovisi o Google aplikacijama. A u slučaju da stvarno dođe do nekih promjena i dogovora među svjetskim liderima, sigurni smo kako će Mate 30 serija preplaviti kako europsko, tako i hrvatsko tržište pametnih telefona.

Do tada će se za njega kod nas odlučivati tek fanatici i napredni korisnici, dok će prosječan korisnik ipak željeti na svom mobitelu pristupiti Google kartama ili Google Playu. Za većinu će Huawei Mate 30 Pro zaista biti najbolji mobitel koji nikad neće poželjeti kupiti.