Ostali članci

Stigao nam je Android 12 - saznaj sve o novim značajkama i na kojim mobitelima je dostupan

Nakon što je mjesecima bila dostupna samo u beta verziji, najnovija iteracija Android operativnog sustava za pametne telefone konačno je službeno predstavljena široj javnosti. Donosi nam najveću promjenu dizajna koju je ovaj OS doživio unatrag nekoliko godina pa tako možeš očekivati prilagodljive palete boja, ažurirane obavijesti i brže performanse koje istovremeno štede bateriju. No, krenimo redom.

android 12

Naglasak na privatnost

Novi Android OS je u znaku čuvanja privatnosti korisnika. Tu je sada nova nadzorna ploča privatnosti koja prikazuje koja sve dopuštenja aplikacije imaju, poput dopuštenja za korištenje lokacije uređaja, kamere, pristup kontaktima itd. Tu je i lijepi pie chart koji pokazuje čemu su sve aplikacije na tvojem uređaju pristupile unutar posljednja 23 sata.

U centru za obavijesti pronaći ćeš brzi pristup za onemogućavanje aplikacijama korištenje određenih značajki uređaja. Npr. ako Facebook koristi mikrofon dok ti upotrebljavaš drugu aplikaciju, ovdje ćeš jasno moći vidjeti što Facebook radi te po želji isključiti to dopuštenje.

Od sada također postoji opcija da s određenim aplikacijama koje ne trebaju znati gdje se točno nalaziš, kao što su aplikacije za vremensku prognozu, podijeliš samo svoju približnu lokaciju.

Tu su i nove značajke naziva Live Caption, Now Playing i Smart Reply zahvaljujući kojima se sva obrada zvuka i jezika odvija na tvojem uređaju tako da se ti podaci ne šalju nigdje drugdje.

Tu su i zaključane mape, dostupne u svim aplikacijama, koje omogućuju zaključavanje foldera otiskom prsta.

Redizajn

android 12 redizajn

Novi dizajn predstavljen je pod nazivom Material You, a zamišljen je tako da spaja više elemenata u jedinstven dizajn u cijelome OS-u.

Jedan od načina je ekstrakcija boje, a radi tako da OS sam izdvaja boje iz pozadine koju postaviš na svoj mobitel i koristi ih za temu cijelog operativnog sustava. Ako ti se ne sviđaju, boje možeš ručno prilagoditi svojem ukusu.

Widgeti su ponovno u fokusu te je redizajniran selektor widgeta radi jednostavnijeg pomicanja i pregledavanja. Osim toga, widgeti su dobili nove API-je kako bi developeri widgeta mogli poboljšati njihove performanse, omogućiti rad s prethodno spomenutom značajkom ekstrakcije boje pa čak te sastaviti nove widgete originalno za Android 12.

Promjene su uvedene i u brze postavke. Na mjestu malih ikona sada se nalaze veći zaobljeni pravokutni gumbi, ali rade na dosadašnjem principu uključivanja i isključivanja dodirom prsta. Uvedene su nove pločice za pristup kameri i mikrofonu, Google Payu, upozorenjima i opcijama za pametni dom.

Nove funkcionalnosti

Android 12 nove značajke

Android 12 konačno ima dostupan tzv. scrolling screenshot, a funkcionira tako da napraviš klasičnu snimku zaslona i potom pritiskom na gumb odabereš da želiš cijelu snimku. Snimku zaslona potom možeš editirati i izrezati dijelove koji ti ne trebaju.

Spomenimo i pretraživanje unutar aplikacija, poboljšano automatsko zaokretanje uređaja, prilagodbu zaslona korištenju uređaja jednom rukom, nove emotikone, poboljšano upravljanje gestama, automatsko oduzimanje dopuštenja aplikacijama koje duže vrijeme ne koristiš, bolju optimizacija prikaza na većim uređajima poput televizora, laptopa i tableta, podršku za AVIF formate slika i još pregršt manjih dotjerivanja sustava.

Android 12 također bi trebao značajno pozitivno utjecati na trajanje baterije, prvenstveno zbog toga što manje opterećuje procesor kojemu je potom potrebno manje vremena za obavljanje zadataka.

Podržani uređaji

Nakon što je sredinom listopada predstavljen Google Pixel 6, Android 12 postao je dostupan za starije Pixel modele. Kasnije ove godine Android 12 trebao bi postati dostupan i za određene modele Samsung, OnePlus, Oppo, Realme i Xiaomi brendova. Proizvođačima mobitela često su potrebni mjeseci da prilagode OS svojim modelima mobitela pa se nemoj iznenaditi ako ažuriranje na tvoj mobitel dospije tek iduće godine.

U međuvremenu, novi softver je trenutno u beta verziji za odabrane uređaje, uključujući Oppo, Nokia, OnePlus, Xiaomi, ZTE, Asus, TCL i iQOO pametne telefone.