Ostali članci

Upoznajte UFS, nasljednika microSD kartica

Velika brzina i energija koju suvremeni pametni telefoni zahtjevaju prerasla je mogućnosti koja dosadašnja tehnologija pruža. Stoga je Samsung svijetu predstavio novu memorijsku karticu za koju se pretpostavlja da će zamijeniti klasične flash kartice koje su do sada koristili mobilni uređaji. 

Samsung UFS 2.0

UFS ili Universal Flash Storage je memorijska kartica koja se zasniva na JEDEC UFS 1.0 Card Extension standardu koji je prvi puta predstavljen ranije ove godine. Očekuje se da će UFS značajno promijeniti iskustvo korištenja ne samo mobilnih uređaja, već i DSLR kamera, dronova, 3D VR i akcijskih kamera. 

UFS dolazi s 32, 64, 128 i 256 GB prostora i podatke čita čak 5 puta brže u usporedbi s tradicionalnim Flash memorijskim karticama - do 530 MB po sekundi. To znači da u samo 10 sekundi UFS može učitati 5 GB velik full HD film - UHS-a micro SD kartici za to bi trebalo nešto malo manje od minute. 

Brzina zapisivanja podataka dostiže čak 170 MB po sekundi, što je do 8 puta brže od microSD kartice koju ima prosječan korisnik.

Iako brojke zvuče fantastično, još nema proizvoda u kojima bi se UFS mogao koristiti. Zbog drugačijeg rasporeda kontakata sa stražnje strane, ne može se koristiti na uređajima na koje idu klasične microSD kartice. Također još uvijek nije poznat ni cjenovni rang UFS kartica.

Više o novoj konkurenciji microSD karticama možete saznati u Samsungovom videu.

Inače, prema neslužbenim podacima, Samsung Electronics zabilježio je najveću dobit u posljednje dvije godine, i to od 7 milijardi dolara.

Na to je posebno utjecala velika prodaja Samsungovih pametnih telefona, među kojima su i Samsung Galaxy J5Samsung Galaxy A serija te Samsung Galaxy S7 i S7 Edge koje smo ranije predstavili.