Ostali članci

Vožnja e-romobilom napokon uređena zakonom: već od ovog vikenda vrijede nova pravila

Prije godinu dana pisali smo o prijedlozima Ministarstva prometa o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti na cestama kojima su električni romobili konačno trebali postati zakonski regulirani. Taj je dan konačno stigao pa već od ovog vikenda možeš dobiti kaznu ne poštuješ li nova pravila.

e-romobili

Izvor: Freepik

Regulacija električnih romobila

U Zakon je uvedena nova kategorija vozila - riječ je o osobnom prijevoznom sredstvu. Radi se o vozilu bez sjedećeg mjesta čiji radni obujam motora nije veći od  25 cm³, odnosno čija snaga elektromotora ne prelazi 0,6 kW, a koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h. Dakle - električni romobil, monocikl, segway i sl.

Upravljaš li osobnim prijevoznim sredstvom, kaciga je obavezna čak i kada si stariji od 16 godina. Vozilom također moraš upravljati biciklističkom stazom, a kada nje nema, po pločniku smanjenom brzinom. Po noći i u uvjetima smanjene vidljivosti moraš nositi reflektirajući prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku.

Upravljaš li osobnim prijevoznim sredstvom sa slušalicama na oba uha, čeka te kazna od 300 kn (ovo pravilo već vrijedi za vozače bicikla).

Ostale novosti

Jedan od ostalih noviteta odnosi se na privremenu nesposobnost za vožnju. Točnije, liječnik mora vozača upozoriti o privremenoj nesposobnosti za vožnju te upozorenje evidentirati u medicinskoj dokumentaciji. Zabrana ne može biti duža od 6 mjeseci, a nakon njezinog isteka, vozač neće morati ponavljati liječnički pregled.

Ipak, valja napomenuti kako će ove odredbe stupiti na snagu donošenjem Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače, a to će biti najkasnije za 12 mjeseci.

Također je propisana i kazna od 300 kn za vozače koji u vozilu nemaju kutiju prve pomoći.

Zakon po novome definira i koridor za prelazak vozila hitnih službi na prometnicama s više od dvije prometne trake.

U zakon se uvodi još novih pojmova kao što su "pomoćna pješačka sredstva", "jahač", „zona prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni“, ali i - "potpuno automatizirano vozilo", tj. vozilo koje se može kretati cestom bez prisutnosti vozača, a vozači će biti kažnjeni ako u djelomično automatiziranom vozilu ne sjede na vozačkom sjedalu.

Povećana je i kazna za prekršaj vožnje neprilagođenom brzinom s 500 na 1.000 kn, a uvodi se i kazna od 300 za parkiranje na mjestima namijenjenim punjenju električnih vozila.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na snagu stupa 30.7.2022.

Povezani proizvodi