nabava.net

Windows 7 i službeno otišao u povijest

Windows 7, po mnogima najbolji operativni sustav ikada, i službeno je s današnjim danom otišao u povijest. Iako ga se može nastaviti koristiti, Microsoft od danas više neće pružati softversku ili sigurnosnu podršku za njega.

Windows 7 odlazi u povijest

Bilo je to davnih dana 2009. godine kada je Microsoft na tržište izbacio novu verziju svog operativnog sustava nazvanu Windows 7. Operativni sustav kojeg su korisnici istinski prigrlili (možda i zato što je prije toga Vista bila totalni promašaj), više od deset je godina uspješno funkcionirao, ali s 14.1. možemo reći kako je i službeno otišao u povijest.

Microsoft od danas prestaje pružati tehničku podršku za Windows 7 što uključuje prestanak softverskih i sigurnosnih ažuriranja, kao i prestanak popravka bugova koji se pojave. U prijevodu, Windows 7 možeš nastaviti koristiti, ali on će biti izložen svim sigurnosnim rizicima koji se pojave.

Ostati na Windows 7 ili prijeći na Windows 10?

Ako si i ti u grupi fanova Windowsa 7 i do sada si redovito odbijao prelazak na desetku, možda je vrijeme da ponovno razmisliš. Sigurnosni rizici korištenja out-of-date operativnog sustava su preveliki bez obzira na sve blagodati koje on pruža.

Jedina druga opcija je prelazak na Windows 10 i sada bi stvarno trebao to napraviti, i to čim prije. Dobra je stvar, to i dalje možeš učiniti besplatno. Iako se sjećamo da je Windows 10 prilikom izlaska stavljao datume do kojih je moguće besplatno prijeći na njega, čini se kako ta mogućnost postoji i dalje.

Upravo tu leži i konačna odluka oko nadogradnje. Windows 10 i dalje je besplatan, a početni problemi koji su Windows 10 stavili na listu 'nepoželjnog' kod nekih ljudi, sada su ipak popravljeni. I ono važnije, popravci će se nastaviti i u budućnosti, što za Windows 7 nije slučaj.

Isto tako, ako ti sigurnosni rizik i nije najvažnija stvar na svijetu, treba imati na umu da će i sami programi malo pomalo prestajati sa podrškom za Windows 7. Kao što sada ne možeš instalirati nove programe na Windows XP, tako u bližoj budućnosti nećeš moći instalirati programe na sedmicu. To je samo još jedan od razloga zašto je vrijeme za nadogradnju.

Windows 7 otišao je u mirovinu i tamo bi trebao i ostati. Njegovo je vrijeme prošlo i jednostavno se s tim treba pomiriti. 14.1. i službeno je kraj jedne ere.