nabava.net

5 mobitela koji će se svidjeti starijim osobama

Iako nam je svijet bez pametnih telefona teško zamisliv, velikom dijelu populacije smartphone samo komplicira život. Ako imaš baku ili djeda koji ne koriste WhatsApp, Facebook i ostala čuda suvremene tehnologije te im treba ultra-jednostavan uređaj za slanje i primanje poziva, na pravom si mjestu.

Mobiteli za starije

Izdvojili smo neke od najpopularnijih mobitela na Nabavi za one kojima nedostaju dobri stari dani kada je mobitel prvo i osnovno bio prijenosni telefon, a ne mini-računalo. Osim što koštaju 10 puta manje od prosječnog pametnog telefona, odlična su opcija ne samo za starije osobe, već i ako trebate rezervni telefon "za svaki slučaj".

1. Doro Primo 215

Doro Primo 215

Napravljen upravo za starije osobe, odlikuje ga jednostavnost, velike i glasne tipke te čvrst dizajn.

Dolazi s imenikom kapaciteta do 250 brojeva i gumbom za hitne pozive. Podržava FM radio i Bluetooth, ima utor za slušalice te vibracijski alarm. Litij-ionska baterija na čekanju traje 240 sati. Nažalost, mobitel nema meni na hrvatskom jeziku, pa ga nemojte kupiti onome tko ima problema s razumijevanjem engleskog, njemačkog ili drugih većih europskih jezika.

2. Emporia Flip Basic

Emporia Flip Basic

Još jedan mobitel s lijepim velikim tipkama i sustavom jednostavnim za korištenje. Od sličnih uređaja se razlikuje po elegantnom preklopnom izdanju koje dolazi u tri boje - crnoj, crvenoj i zlatnoj. Emporia ima velik zaslon u boji na kojem korisnik bez problema može pregledavati ikone i čitati tekst.

Uređaj dolazi s 3 LED diode koje svjetlom korisnika informiraju o primitku poruke, propuštenom pozivu ili slaboj bateriji. Osim što tipkovnica ima tri velika gumba za brzo biranje, mobitel također dolazi s tipkom za hitan poziv.

Baterija na čekanju traje čak 360 sati, a u imenik možete memorirati do 200 telefonskih brojeva.

3. Nokia 3310

Nokia 3310

Vjerojatno najpopularniji mobitel svih vremena ponovo je u prodaji. Malo redizajnirana i modernizirana, Nokia i dalje nalikuje uređaju koji smo koristili prije 15-ak godina. Teško da će vratiti staru slavu u doba iPhonea i Samsunga, ali ono čemu je namijenjena radi vrhunski.

Nokia 3310 ima manje tipke od prethodno spomenutih modela, no oni koji su već koristili ovaj model lakše će se snaći na njemu nego da se upoznavaju s novim uređajem. Osim toga, Nokia uz sivu i crnu dolazi i u žarkoj crvenoj i žutoj boji, koje mobitel čine lako uočljivim i teškim za zametnuti.

4. Beafon SL590

 

Beafon izgledom i funkcionalnošću spada među klasične mobitele za stariju populaciju - tu su velike tipke, gumb za hitne pozive, jednostavno sučelje i punjenje na posebnom stalku. Također dolazi s imenikom za 250 telefonskih brojeva, a ima i vrlo praktično pozadinsko osvjetljenje tipki. Zvono je glasno, baterija od 1.000 mAh obećava dugu autonomiju, a uređaj također ima i kameru od 3MP.

5. Moto E4 Plus

Moto E4 Plus

Iako je Moto E Plus pametni telefon, zbog svoje funkcionalnosti zaslužio je mjesto na ovoj listi. Idealan je za nezahtjevne korisnike koji žele mogućnosti i funkcionalnosti pametnog telefona, ali i bateriju koja dugo traje.

Velike dimenzije, velike ikone i velika baterija od čak 5.000 mAh garantiraju jednostavno korištenje i duge razmake između punjenja. Ima zakrivljenu pozadinu, zbog čega ljepše i stabilnije leži u ruci, ekran je velik i odlično osvijetljen, uređaj podržava opciju brzog punjenja, a čak dolazi i sa solidnom kamerom ako vaša baka želi uslikati svoju unučad.

Sve je to zaokruženo vrlo pristupačnom cijenom s obzirom na to da se radi o pametnom telefonu.

 

Povezani članci: