nabava.net

Google Pixel 3a i 3a XL: saznaj specifikacije, cijenu i datum izlaska!

Iako kod nas nisu zaživjeli kao Samsung ili Huawei pametni telefoni, Google Pixel mobiteli privukli su pozornost svijeta svojim fenomenalnim kamerama i paprenom cijenom. Sada je Google izbacio "budget-friendly" verzije, Google Pixel 3a i Google Pixel 3a XL koji se i dalje diče izvrsnom Pixel kamerom, ali su ostale specifikacije malo smanjene za prihvatljiviju cijenu.

Kakva je to "prihvatljiva" cijena, kakve su specifikacije i hoće li se novi Pixeli svidjeti prosječnom Hrvatu, čeka te u nastavku.

Google Pixel 3a XL

Pixel 3a XL ima prekrasni 6-inčni OLED zaslon koji prekriva 76.3% prednje strane uređaja. Rubovi su veliki jer je Google zadržao dizajn prošlogodišnjeg Pixela i ako patiš na veličinu ekrana, ovo je karakteristika koja ti se neće svidjeti.

Nama se svidjela rezolucija od 1080x2160 piksela, zaštitno staklo Ashai Dragontrail i always-on zaslon koji stalno prikazuje vrijeme i datum (opciju je moguće isključiti ako želiš štedjeti bateriju). 

Kad smo već kod baterija, na 3a XL modelu ona ima 3.700 mAh i podržava 18-vatno brzo punjenje s kojim će baterija doseći 50% kapaciteta u svega pola sata. Od ostalog hardvera tu su (samo) 64 GB unutarnje pohrane i 4GB RAM-a, Qualcommov procesor Snapdragon 670 i, naravno, kamere.

iphone vs. pixel

To bi trebao biti najbolji dio ovog mobitela - njegova kamera. Prednja kamera ima 8 MP i otvor blende f/2.0 te podržava HDR i 1080p video pri 30 fps, dok stražnja ima 12.2 MP, otvor blende f/1.8, podržava HDR te snimanje video od 2160p pri 30 fps i 1080p pri 30/60/120 fps. Čar kamera leži u AI-u koji koristi razne "trkove" i modove kako bi fotke izgledale fenomenalno u svim uvjetima, pogotovo pri slabom osvjetljenju.

Na kraju spomenimo da dolazi u tri boje: crnoj (Just Black), bijeloj (Clearly white) i ljubičastoj (Purple-ish).

Google Pixel 3a

Razlike između Pixel 3a i 3XL modela u suštini se svode na sljedeće:

  • 3a XL ima bateriju od 3.700 mAh, a 3a od 3.000
  • 6-inča na 3a XL-u je smanjeno na 6.5-inča na Pixelu 3a
  • Pixel 3a je jeftiniji od 3a XL-a

U odnosu na Pixel 3 i Pixel 3 XL, "smanjene" verzije izgubile su otpornost na vodu i mogućnost bežičnog punjenja, ali su zato dobile 3.5-milimetarski utor za slušalice. 

Cijena i ocjena

Za sada još nisu dostupni u hrvatskim prodavaonicama, ali vani ćeš ih pronaći po cijeni od £399 za Google Pixel 3a, odnosno £469 za Google Pixel 3a XL.

Radi se o više nego solidnim mobitelima srednjeg ranga koji te možda neće oduševiti izgledom, ali pružaju odlično iskustvo korištenja. Verzije 3 i 3XL nisu se proslavile jer su korisnici za visoku cijenu dobili ne tako dobar hardver, iako je softver bio i više nego na visini. 3a i 3a XL imaju puno više smisla i vraški bolju cijenu, ne nekako nam se čini da i dalje nemaju "ono nešto" što bi im povećalo popularnost na našim prostorima.