nabava.net

iPhone XR - saznaj cijenu, specifikacije i u čemu je razlika od XS modela

U rujnu je Apple predstavio svoja tri najnovija mobitela: iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR. Od ovih modela očekuje se da će XR biti najpopularniji, najviše zbog svoje pristupačne cijene (u kontekstu iPhonea, naravno).U nastavku provjeri koje su specifikacije i cijena za iPhone XR i isplati li ga se kupiti.

Izgledom je skoro identičan prošlogodišnjem X modelu. iPhone XR dolazi sa 6.1-inčnim LCD ekranom, što je ujedno i glavni razlog niže cijene ovog uređaja. Iako je OLED tehnologija zasluženo bolji odabir, prosječnom korisniku LCD zaslon ne bi trebao ni po čemu manjkati, pogotovo ako to znači uštedu od skoro 2.000 kn.

Još jedan ustupak koji ćeš morati napraviti ako se odlučiš za kupovinu iPhone XR umjesto naprednije XS verzije, jest kamera. Točnije, XR dolazi sa samo jednom stražnjom kamerom. No, razloga za brigu nema, jer je identična širokokutnoj leći s kojom dolaze i druge dvije verzije iPhone-a, s 12MP i otvorom leće f/1.8. Tvoje će fotke i dalje imati zamagljenu pozadinu (tzv. bokeh) zahvaljujući naknadnoj softverskoj obradi, a moći ćeš sam određivati jačinu zamagljenja. Dakle, kvaliteta ostaje na razini čak i s jednom lećom manje. Prednja kamera dolazi sa 7MP.

Bitne razlike s XS-om ovdje prestaju. Oba modela koriste novi procesor s A12 Bionic čipsetom, sada znatno brži od prošlogodišnje verzije. Zahvaljujući njemu aplikacije bi se trebale pokretati 30% brže, a i trebale bi još učinkovitije koristiti prednosti umjetne inteligencije.

I baterija je poboljšana, a s 2942 mAh trebala bi trajati čak 11.5 sati, što je više ne samo od drugih iPhone modela, nego čak i od Galaxy Note 9. Uređaj podržava bežično punjenje. Što se tiče pohrane, možeš birati između 64, 128 i 256 GB. Verzija od 512 GB rezervirana je samo za XS modele.

Zgodna zanimljivost je da iPhone XR dolazi u čak 6 različitih boja - bijeloj, crnoj, plavoj, žutoj, narančastoj i crvenoj. Ako ti padne u metar vode i ostane tamo 30 minuta, zahvaljujući IP67 certifikatu, ostat će živ.

I da konačno spomenemo najvažniji dio - cijena za iPhone XR! Model sa 64GB koštat će oko 7.000 kn, za uređaj sa 128GB memorije morat ćeš izdvojiti oko 7.700 kn, a najveća količina pohrane, 256GB, koštat će te oko 8.500 kn.