nabava.net

Lenovo K5 - dobra kvaliteta za manji budžet

Lenovo vjerojatno najbolje znate kao marku računala. Pametni telefoni posljednji su izazov ovog kineskog proizvođača, a mi smo provjerili čime su pokušali izdvojiti Lenovo K5 na preplavljenom tržištu mobitela. 

Lenovo K5

Dizajn

Kada bismo morali odabrati jednu riječ koja najbolje opisuje Lenovo K5, bila bi to - jednostavnost.

Klasični dizajn zaobljenih linija, pregledni 5-inčni ekran i plastično kućište s metalnom prevlakom nekima će djelovati skromno, ali takav je izgled za očekivati od mobitela niže srednje klase. U svakom slučaju K5 izgleda bolje nego što to njegova cijena sugerira. 

Prednost je LED lampica na vrhu uređaja koja svijetli kada K5 zaprimi obavijest. Ono što se posebno ističe su vrhunski Dolby Atmos zvučnici smješteni s donje stražnje strane.

Nažalost tipke na dnu ekrana nemaju pozadinsko osvjetljenje, no zato uređaj dobro leži i lako ga je koristiti jednom rukom. 

Ekran

Rezolucija 1280 x 720p u kombinaciji s jasnim bojama i dobrim osvjetljenjem čini K5 vrlo ugodnim za korištenje, čak i na danjem svjetlu. Štoviše, sami možete postaviti jačinu boja i zasićenje kako vam odgovara.

Nedostatak je lako ostavljanje otisaka prstiju zbog čega nakon vrlo kratkog korištenja K5 izgleda poprilično umrljano. Krpica za čišćenje naočala dobro će vam doći.

Performanse

K5 radi na Android Lollipop 5.1 s vlastitom Vibe presvlakom preko toga. Snaći ćete se bez problema jer su razlike s klasičnim Androidom minimalne i sučelje je vrlo intuitivno. 

Uz 2 GB RAM tu je i 16 GB unutarnje memorije, koju možete proširiti dodavanjem microSD kartice

64-bitni Qualcomm Snapdragon 415 procesor s osam jezgri malo je slabiji. No vidjet ćete da je i više nego adekvatan jer radi glatko s minimalnim zastajkivanjima, a ona se najčešće javljaju za vrijeme igranja igrica. 

Baterija

U prilog dugom trajanju baterije idu manja rezolucija zaslona i slabiji procesor.

Kapacitet baterije od 2750 mAh garantira cjelodnevno korištenje, čak i kada ono uključuje gledanje filmova i igranje igrica. A ako malo pripazite, to komotno možete razvući na nekoliko dana (jer svako punjenje baterije smanjuje njezin radni vijek).

Kamera

Stražnja kamera od 13 MB i prednja od 5 MB daju i više nego solidnu sliku, a stražnja i Full HD video.

Budite strpljivi s auto fokusom. Treba mu malo vremena da se stabilizira, a ponekad mu morate ručno pomoći.

Sve u svemu radi se o prosječnoj kvaliteti kamere. Slike sigurno neće izgledati kao da ste ih okinuli profesionalnim DSLR fotoaparatom, ali dovoljno su dobre za zanimljiv Facebook i Instagram feed te za popunjavanje obiteljskih albuma. 

I za kraj

Lenovo K5 najvjerojatnije nije mobitel po kojeg ćete trčeći otići do trgovine, no svejedno ćete s njim biti zadovoljni. Za prosječnu cijenu od 1000 kuna koliko ćete izdvojiti za ovaj mobitel, možete očekivati i više nego zadovoljavajuće rezultate.

Ako niste sigurni da je Kinez prava stvar za vas, prije kupovine provjerite što možete očekivati od kineskih mobitela.

Lenovo K5 odlučan je izbor za srednje zahtjevne korisnike.

Moći ćete koristiti internet i manje do srednje zahtjevne aplikacije bez da značajno osjetite usporavanja i zastajkivanja. Naravno da se K5 ne može mjeriti s divovima poput iPhone 7 i Samsung Galaxy S7 - no oni su i namijenjeni potpuno drugačijoj vrsti korisnika.