nabava.net

Nokia 9 PureView - mobitel stvoren za fotografe

Puno se o njoj pričalo i prije nego je službeno predstavljena, a nakon što je konačno dočekala svjetlo dana na MWC-u u Barceloni, mnogi su otkrili da joj je teško odoljeti. Proučili smo specifikacije za Nokia 9 PureView mobitel i njezin najveći adut - 5 kamera.

Nokia 9 PureView

Izvor: Nokia službena stranica/screenshot

Kamera

Krenimo s najvažnijim dijelom novog Nokijinog flagshipa, a to je kombinacija pet Zeiss 12-megapikselnih kamera, LED bljeskalice i ToF (time of flight) senzora na stražnjoj strani uređaja. Tri kamere su monokromatske, dvije RGB, a cjelokupna kombinacija kamera omogućuje da Nokia "upije" skoro tri puta više svjetla od tipične kamere koje nalazimo na pametnim telefonima.

Svaki put kada fotografiraš, svaka kamera uslika svoju sliku. Softver potom sažme sve te zasebne slike u jedan primjerak uzimajući najbolje dijelove svake slike kako bi konačna fotografija bila puna detalja. Ovaj proces može potrajati i do deset sekundi. Osim u .jpg formatu, slike možeš spremiti i kao .RAW.

I upravo ovdje leži sva ljepota ovog uređaja, kao i odgovor na pitanje kome bi najbolje odgovarao. Ako želiš "social-media-ready" slike koje odmah, nakon što ih uslikaš, možeš podijeliti na Instagramu ili Facebooku jer ih je softver već maksimalno "unaprijedio", Nokia 9 PureView nije mobitel za tebe.

Ona je namijenjena ljubiteljima fotografije i onima koji žele imati maksimalnu slobodu pri uređivanju svojih fotografija.

Zaboravi na velike kontraste karakteristične za slike uslikane mobitelima poput Huawei ili Samsung Galaxy. Umjesto toga, dobivaš svojevrsno prazno platno koje možeš urediti po svojem ukusu. Koliko će ti to biti jednostavno, ovisi o tvojem dosadašnjem iskustvu s manipulacijom fotografijama. Upravo zato će se s Nokijom 9 PureView puno lakše snaći fotografi s iskustvom.

Ostale specifikacije

Nokia 9 PureView

Izvor: Nokia službena stranica/screenshot

Nokia 9 PureView ima 5.99-inčni 2K QHD+ pOLED zaslon, u koji je ugrađen čitač otiska prsti. Prednja kamera nije smještena u notch niti je urezana u ekran; umjesto toga, ovaj model prati mrvicu stariji dizajn s prostorom iznad i ispod ekrana. Kućište je izrađeno od aluminija, a uređaj nosi certifikat IP67 za otpornost na vodu i prašinu. Tu je i baterija od 3.320 mAh koju možeš bežično puniti.

Jedna od prednosti ovog mobitela, osim fenomenalne kamere, je i to da je dio Android One programa. To znači da dolazi s "čistim" Android 9 Pie softverom bez dodatnih (i u većini slučajeva beskorisnih) aplikacija.

Ispod haube skriva se procesor Snapdragon 845, koji se nalazi u brojnim mobitelima predstavljenim 2018. godine. Razlog zašto Nokia 9 PureView ne dolazi s najnovijim Snapdragon 855 je taj što je utrošeno puno vremena i truda kako bi 845 uspješno radio i upravljao s pet kamera i nije bilo dovoljno vremena za optimizaciju s novim modelom procesora.

Tu je još 128 GB unutarnje pohrane i 6GB RAM-a, no nema mogućnosti za proširenjem memorije pomoću memorijske kartice. Također nema utora za slušalice.

Cijena i datum prodaje

Moramo napomenuti da se radi o limited edition modelu mobitela, tj. u prodaju će biti pušteni ograničeni broj Nokia 9 PureView.  Dostupna je od ožujka 2019. po cijeni od 699 američkih dolara.