nabava.net

Predstavljeni su novi Samsung Galaxy S9 i S9+!

Nakon mjeseci špekulacije i curenja informacija o specifikacijama najnovijih Samsungovih flagship pametnih telefona, novi Samsung Galaxy S9 i S9+ konačno su ugledali svjetlo dana.

Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9+

Provjerili smo koje su točno razlike između osmica i devetki te jesu li dovoljno napredne da bi se isplatilo nadograditi na ove najnovije verzije.

Redizajnirana kamera

Samsung je kompletan fokus stavio na kameru, namijenivši novi flagship korisnicima koji se masovno izražavaju kroz fotografije, video sadržaje i emotikone.

S9 i S9+ imaju prednju kameru od 8 MP i stražnju od 12 MP, s time da je na S9+ stražnja kamera dupla (kao i na Note 8 koji je izašao prošlog ljeta).

Kamera na S9 ima otvor blende F1.5-F2.4 koji kameru automatski prilagođava količini svjetlosti, slično kao što to radi ljudsko oko. To pak znači da je prilagođavanje kamere slabije osvijetljenim uvjetima najbliže savršenom. Kamera dolazi i s opcijom Super Slow Motion koja omogućuje snimanje do čak 960 fps u HD rezoluciji. Ako želite snimati slow motion video zapise, pronašli ste kameru za to. Nakon snimanja Super Slow-mo videozapisa možete odabrati pozadinsku glazbu ili dodati melodiju s omiljenog popisa za reprodukciju.

Od dvije stražnje kamere na S9+, jedna je ista kao i na S9, dok je druga telefoto s otvorom blende F2.4. Ova kombinacija omogućuje slikanje fotografija s efektom zamagljene pozadine koja ostavlja dojam da je uslikana profesionalnim DSLR fotoaparatom, a ne kamerom s mobitela.

Samsung naglašava da je F/1.5 najveći otvor blende dosad zabilježen na pametnom telefonu, a zahvaljujući kojem bi uslikane fotografije pri slabije osvijetljenim uvjetima trebale imati više boje i detalja, a manje šuma.

Poboljšanje mogućnosti kamere omogućuju korisnicima da izrađuju svoje animirane emotikone, slične onima koje je predstavio iPhone X.

Fora značajka je i mogućnost prevođenja natpisa i teksta u stvarnom vremenu. 

S9 nove boje
Samsung Galaxy S9

Ostale specifikacije

Dizajn devetki vrlo je sličan osmicama i razlikovati ih možete jedino po tome što su trake s prednje strane devetki manje, pa je dobiveno više ekrana u kućištu iste veličine. Također su paleti boja dodane dvije nove - devetke možete kupiti u ljubičastoj i titanij sivoj boji.

Dakle, očekuje vas provjeren dizajn sa staklenim kućišteminfinity zaslonom sa zakrivljenim rubovima. Tu je ponovo i IP68 certifikat koji garantira vodootpornost uređaja.

S9 ima 5.8-inčni Super AMOLED zaslon s 2960 x 1440 rezolucijom i gustoćom piksela od 567, dok je S9+ veličine 6.2 inča. Pokreće ih novi Android Oreo.

Ovisno o tržištu, devetke će pokretati Qualcomm Snapdragon 845 ili Exynos 9810 chipset. Dolaze sa 64, 128 ili 256 GB unutarnje pohrane, ali dok S9+ ima 6 GB RAM-a, S9 ima 4 GB. Ponovljen je kapacitet baterije od 3.000 mAh na S9 i 3.500 mAh na S9+, no poboljšana je učinkovitost sustava, pa očekujte manju potrošnju baterije.

Zvučnici rade 1.5x glasnije nego na osmicama, a također dolaze s Dolby ATMOS surround tehnologijom.

S9 specifikacije

Isplati li se kupiti?

Iako je riječ o jednom od najboljih mobitela današnjice, razlike u odnosu na prošlogodišnje modele premale su da bi opravdale nadogradnju s osmice na devetku, pogotovo kada u obzir uzmemo očekivanu cijenu.

Za sada u prednarudžbama S9 košta oko 5750 kn, a S9+ oko 6550 kn.

Samsung radi izvrsne mobitele s vrhunskim hardverom i softverom, no moramo primijetiti da se po drastično nižoj cijeni mogu kupiti pametni telefoni koji također imaju impresivne specifikacije. Jasno je da sa Samsungovim pametnim telefonom kupujete brend i provjerenu kvalitetu, no ako ovaj mobitel želite kupiti isključivo jer želite fotografirati, možda bi bilo bolje da uložite u pravi DSLR fotoaparat.

Ako se odlučite na kupovinu Samsung Galaxy S9 i S9+, sigurni smo da nećete požaliti jer se doista radi o mobitelu najviše kvalitete. No, većini će sigurno biti primamljiviji stariji modeli kojima će s pojavom ovih novih cijene lijepo pasti.

Ako pak želite svoj stari Samsung model zamijeniti jednom od devetki, razveselit će vas Samsungov program s kojim možete ostvariti do 3.000 kuna popusta ako stari Samsungov model zamijenite za S9 ili S9+ kod ovlaštenih partnera. Količina popusta ovisi o vrijednosti modela koji želite mijenjati.