nabava.net

Razlike između iPhone SE i iPhone 6S – koju verziju kupiti?

Elegancija, jednostavnost korištenja i visoke cijene samo su samo neki od epiteta koji se vežu uz iPhone pametne uređaje. iPhone je premium mobilni aparat i za prosječnog korisnika predstavlja veliki financijski izdatak. Stoga je Appleova kreativna tvornica predstavila iPhone SE, budget verziju iPhone modela, koji je od travnja dostupan i u Hrvatskoj za prosječnu cijenu od 3800 kuna.

iPhone SE

iPhone SE vs. iPhone 6S

Jedna od osnovnih karakteristika nove verzije je njegova veličina. Dimenzije iPhonea SE odgovaraju staroj petici, što znači da je manji i lakši od iPhonea 6S. iPhone SE ima dijagonalu 4 inča i teži 113 grama, dok iPhone 6S teži 143 grama i ima dijagonalu 4.7 inča.

Zbog manje zaobljenih uglova i veće debljine iPhone SE jednostavnije je držati u ruci od 6S verzije, a to SE čini posebno primamljivim onima koji preferiraju starije verzije iPhonea.

Kada uspoređujemo zaslone, iPhone 6S svakako odnosi pobjedu. Bolja rezolucija u kombinaciji s boljim kontrastom boja i 3D dodirom prednjači nad SE verzijom. Kod iPhonea 6S također postoji opcija od 128 GB memorije, dok iPhone SE dolazi sa „samo“ 16, odnosno 64 GB memorije. 

Zanimljivo je da oba modela rade jednakom brzinom, a razlog su A9 procesor te 2 gigabajta unutarnje memorije. Stražnje kamere na oba uređaja imaju 12 MP, iako se prednje razlikuju: s velikih 5 MP kod 6S verzije, prednja kamera na iPhoneu SE pala je na 1.2 MP. A iako 6S ima malo bolju bateriju od SE verzije, ipak će baterija na oba uređaja u prosjeku držati oko 12 sati jer 6S-ov veći zaslon troši više energije.

Zaključna razmatranja

Možda izgleda kao stara petica, ali izuzev toga i nekoliko manjih opcija novi iPhone SE se gotovo i ne razlikuje od iPhonea 6S. Međutim, zato nudi značajnu uštedu od 2000 kuna. Stoga će se vaš izbor najvjerojatnije svesti na to koliko vam je bitna veličina zaslona.

Za ljubitelje većih zaslona preporučujemo iPhone 6S, a ako ste „old school“ i želite unaprijeđenu verziju starih iPhonea, SE verzija je odličan izbor.