Ostali članci

Samsung Galaxy S7 vs. iPhone 6S

Apple i Samsung su kao Taylor Swift i Katy Perry mobilne industrije. Ili volite jednog ili drugog. Ali oboje su vrhunski mobiteli koji ruše granice inovativnosti i kreativnosti, pa smo odlučili otkriti njihove sličnosti i razlike. Samsung Galaxy S7 ili iPhone 6S? Saznajmo.

Samsung Galaxy S7 ili iPhone 6S

Dizajn

I Samsung i iPhone pravi su ljepotani. Tko tvrdi drugačije, vjerojatno još uvijek koristi staru Nokiju 3310.

Samsung i Apple odlučili su se držati provjerene dizajnerske formule jer oba uređaja sliče svojim prethodnim verzijama.

iPhone 6S je mrvicu deblji od svojeg prethodnika zbog novog aluminijskog kućišta. Uvedena je i nova boja - rose gold. Neka vas fensi naziv ne zavarava, jer radi se o jednostavnoj nijansi ružičaste dobivenoj miješanjem zlatne i bakrene boje.

Samsung kombinira staklo i metal za futuristički izgled. Izgleda fenomenalno, ali se lako ogrebe i uništi. Morate ili biti ekstra pažljivi ili kupiti zaštitnu futrolu. 

Sa stražnje strane Samsung Galaxy S7 je blago zakrivljen, zbog čega puno ugodnije leži u ruci i s njim je lakše rukovati. Stražnja kamera je skoro u potpunoj ravnini s kućištem mobitela. To znači da neće zapinjati i teže će se oštetiti.

iPhone teži 143 grama, slično kao i banana prosječne veličine. Samsung je 9 grama teži. Možete li bitno osjetiti tu razliku? Baš i ne.

Osim što je neznatno teži, Samsung je veći od iPhonea - vidi tablicu.

  Samsung Galaxy S7 iPhone 6S
Težina 152 g 143 g
Dimenzije  dužina 142.4 mm
širina 69.6 mm
debljina 7.9 mm
dužina 138.3 mm
širina 67.1 mm
debljina 7.1 mm

Dakle, razlike su skoro zanemarive. Jedino što bi moglo biti važno je veličina ekrana.

Samsung Galaxy S7 vs iPhone 6S veličina

Izvor: Android Pit

Ekran

Odmah u startu možemo reći da Samsung Galaxy S7 pobjeđuje. 

Samsung koristi Super AMOLED zaslon. Što to znači? AMOLED je miks klasičnih ekrana s OLED tehnologijom. Ima jaču oštrinu i bolji intenzitet boja, lakše se koristi pri sunčevoj svjetlosti i ne troši toliko energije kao klasični LCD.

Super AMOLED je jedan stupanj više. On nema dodatni sloj osjetljiv na dodir kao kod drugih zaslona, već je taj sloj integriran u njega. Istovremeno su boje još jasnije i oštrina veća

Samsung ima i zamjetno bolju rezoluciju od iPhonea - vidi tablicu.

  Samsung Galaxy S7 iPhone 6S
Rezolucija  2560 x 1440  1334 x 750 
Gustoća piksela 577 ppi 326 ppi

Gustoća piksela na iPhoneu nije se mijenjala u zadnjih 6 godina. Nadamo se da će Apple uskoro prigrliti prednosti OLED tehnologije. 

Naravno, veći brojevi donose veću potrošnju baterije. Također, ne treba svakom korisniku tako velika rezolucija. Osim ako često gledate filmove i igrate igrice na mobitelu, za klasično day-to-day korištenje mobitela manja rezolucija je i više nego dovoljna. 

iPhone je ovaj nedostatak nadomjestio zgodnim dodatkom koji se zove 3D dodir (3D Touch).

3D dodir odnosi se na senzore ispod zaslona koji mjere i najmanje promjene u jačini pritiska prsta na ekran. Na običnim zaslonima možete jednim dodirom prsta na ekranu odabrati željenu akciju. Na 3D Touch zaslonu možete postaviti da različite jačine dodira prstom pokreću različite radnje. 

Više o ovoj cool tehnologiji možete naučiti u videu: 

 

Samsung ima nešto što iPhone nema - IP68 certifikat. Točnije, Samsung  Galaxy S7 je vodootporan.

Osim što je uređaj zaštićen od ulaska prašine, možete ga 30 minuta držati pod vodom do 1 m dubine. Korisnici su proveli brojne testove da ispitaju istinitost te tvrdnje i u većini slučajeva ona se pokazala točnom.

Iako vam ne preporučujemo da ubacite Samsung u kantu vode na pola sata, ovo je dobra vijest za nas malo nespretne koji povremeno prolijemo vodu po svojim mobitelima. 

Snaga i memorija

Nakon uređaja koji radili s isključivo 1 GB RAM-a, Apple ga je konačno na novom iPhoneu povećao na 2 GB. Na Samsung Galaxy RAM ima čak 4 GB

iPhone koristi Appleov A9 procesor, dok na europskom tržištu Samsung dolazi s Exynos 8890. Iako su oboje snažni procesori koji će zadovoljiti potrebe većine korisnika, u ovoj utrci pobjedu odnosi Apple.

Iako gameri preferiraju desktop računala, možda zaželite odigrati koju igru na mobitelu. U tom slučaju iPhone je bolji izbor od Samsunga. Osim specifikacija mobitela, važnu ulogu ovdje igra i bolja optimizacija aplikacija za iOS. 

Samsung Galaxy dolazi s 32 GB memorije, dok kod iPhonea možete birati između 16 GB, 64 GB i 128 GB. Ali zato Samsung ima mogućnost stavljanja microSD kartice kojom možete povećati memoriju do 200 GB.

Što će vam 200 GB prostora na mobitelu nama nije baš jasno, posebno uz fenomenalan izbor cloud servisa za pohranu podataka

Kamera

Oba uređaja imaju 5 MP prednju kameru i 12 MP stražnju kameru. I tu sličnosti prestaju.

Ali prijašnja verzija Samsunga imala je 16 MP kameru - zar najnoviji Galaxy ima slike manje kvalitete? Ne. Baš obrnuto.

Iako su megapikseli smanjeni, stavljen je veći senzor koji propušta više svjetlosti, zbog čega su slike kvalitetnije.

Kamera na Samsungu radi i fokusira brže od iPhonea, a pri slabije osvijetljenim uvjetima slike su bolje kvalitete. Iako se iPhone može pohvaliti jednom od najboljih kamera na pametnim telefonima, Samsung Galaxy S7 uspio ga je nadmašiti.

Samsung Galaxy S7 vs iPhone 6S kamera
Lijevo iPhone 6S, desno Samsung Galaxy S7

Izvor: Indian Express

Međutim, iPhone ima Live Photos opciju. Ona snima 1.5 sekundi prije i poslije okinute fotografije, zbog čega možete raditi cool gifove. Zanimljiva opcija, ali moguće je živjeti i bez nje.

Samsung je odgovorio sa svojom Motion photo opcijom, no ona snima samo prije no što uslikate fotografiju, ne i poslije. 

Baterija

Jačina baterije na iPhoneu iznosi svega 1715 mAh. Za tako snažan mobitel to je iznenađujuće mala brojka. Posebno kad se usporedi sa Samusungovim 3000 mAh

Što to znači u praksi? Ako putujete vlakom od Zagreba do Splita, s iPhoneom ćete cijelim putem tamo i natrag moći neprekidno slušati glazbu dok se baterija ne isprazni.

Samsung Galaxy ne samo da će potrajati cijeli put do Splita i natrag, već će vam ostati još 6 sati baterije. 

Presuda?

I Samsung Galaxy S7 i iPhone 6S su fenomenalni uređaji koji trenutno pružaju najbolje od industrije mobitela.

Odabir će se ponovno svesti na vječnu borbu koji sustav odabrati - iOS ili Android

Ako ste do sada koristili iPhone, vjerojatno ćete htjeti nastaviti s korištenjem jednostavnog iOS sučelja. Ako ste fan Androida, teško ćete odoljeti najboljem pametnom telefonu s Android sustavom.

A koja je cijena? Prava sitnica. Oko 5000 kuna za Samsung, oko 6000 kuna za iPhone (64 GB). 

Povezani proizvodi
Apple iPhone XR, 64GB, 6.1"
74 ponude
Stavi u listu želja
Samsung Galaxy A52, 128GB, 6.5"
63 ponude
Stavi u listu želja
Xiaomi Poco F3, 256GB, 6.67"
37 ponuda
Stavi u listu želja