nabava.net

Sony Xperia XA

Uvod u novu budućnost za Sony pametne telefone ili posljednji trzaji posrnulog diva?

Sony Xperia XA

Dizajn

Kao i većina pametnih telefona srednjeg ranga, Sony Xperia XA dolazi u plastičnom kućištu.

No na rubovima je korišten aluminij zbog čega, dok ga držite u ruci, imate osjećaj da je cijeli uređaj napravljen od kvalitetnijeg materijala. 

Sony Xperia XA najtanji je mobitela na tržištu, ugodno leži u ruci i s njime je lako rukovati. 

Ekran

Još jedan element zbog kojeg se XA čini skupljim nego što uistinu jest je zaobljena staklena površina ekrana. Sam ekran nije u potpunosti zakrivljen kao što je slučaj sa Samsung Galaxy S7 Edge, već se njegovi rubovi samo malo zakrivljuju.

To je tzv. 2.5D ekran i njegova je svrha isključivo premium izgled po jeftinijoj cijeni i ne daje uređaju nikakvu funkcionalnu prednost.

2.5D staklo

5-inčni LCD ekran dolazi sa 720p rezolucijom, zbog čega velik broj korisnika nije zadovoljan. Iako je oštrina prikaza na dosta visokoj razini, 1080p FHD rezolucija postaje standard i može se pronaći i kod jeftinijih mobitela. 

Iako neke jeftinije verzije dolaze s kvalitetnijim zaslonima, Sony Xperia XA ima vrlo dobar ekran za ovaj rang telefona. Ima dobru vidljivost na danjem svjetlu, iako se neki korisnici žale na slabiji balans bijele boje. Srećom, on je podesiv.

Kamera

Prednja kamera s 8 MP osigurat će vrlo kvalitetne selfije, dok stražnja dolazi sa čak 13 MP i senzorom veličine 1/3″. Objektiv ima solidan F2.0 otvor blende.

Stražnja kamera ima dobru oštrinu i kontrast, ali ručno fokusiranje ponekad predstavlja problem. Događa se da je potrebno nekoliko pokušaja dok se kamera fokusira na želji objekt. Naoružajte se strpljenjem i mirnim rukama.

Što se tiče videa, maksimalna rezolucija je 1080p s 30 fps. XA nema optičku stabilizaciju, ali daje dobar balans bijele boje i kontrast. 

Performanse i baterija

XA ima 64 bitni Mediatekov Helio P10 čipset (MT6755) sa osam Cortex A53 jezgri i dolazi sa solidnih 2 GB RAM-a. Iako osam jezgri zvuči impresivno, unatoč tome ovo je malo slabiji čip. A to je vidljivo i u performansama uređaja. 

Kod učitavanja stranica, pokretanja većih aplikacija i igranja igrica performanse su malo sporije, a osim povremenog zastajkivanja i usporenosti, igrice će vam vrlo brzo pojesti bateriju. 

Interna memorija ima 16 GB, no srećom XA ima utor za microSD karticu kojom memoriju možete proširiti i s preko 200 GB. 

Sony Xperia XA dolazi s integriranom 2300 mAh baterijom. Iako Sony obećava autonomiju rada od 2 dana, u stvarnom svijetu i uz prosječno korištenje, možete očekivati da će vam trajati otprilike 1 dan.

Ostale značajke

Za razliku od nekih svojih prethodnih modela, Sony je za XA verziju odlučio izbaciti vodootpornost. Mobitel također nema ni opciju skeniranja kažiprsta koja je postala jako popularna među novijim modelima drugih proizvođača. 

Kvaliteta zvuka, i na zvučniku i kroz slušalice, je na zadovoljavajućoj razini. Međutim, uzmite u obzir da je zvuk na zvučniku je malo tiši.