nabava.net

Ultrabook, probook, notebook... evo što znače oznake prijenosnih računala

Nekada je kupovina prijenosnog računala bila jednostavna. Danas se izbor čini gotovo nemogućim. Ultrabook, netbook, probook... samo se priča o nekakvim knjigama, a tebi treba običan laptop za posao i surfanje netom. 

Vrste laptopa

Koje vrste laptopa postoje te čemu služe saznaj u nastavku.

Notebook

Nekada je notebook označavao prijenosno računalo koje ima većinu karakteristika klasičnog laptopa, ali teži manje te je manjih dimenzija, što povećava njegovu prenosivost.

Međutim, danas u većini slučajeva laptop i notebook označavaju istu stvar. Možeš očekivati veliku rezoluciju, optičku jedinicu, snažan procesor i aktivno hlađenje. 

Ako kupuješ klasično prijenosno računalo, notebook uglavnom označava upravo to.

Dell notebook
Notebook

Ultrabook

Ultrabook je svojevrsna kratica za ultra-portable notebook. Da bi laptop ulazio u kategoriju ultrabooka, treba koristiti Intelove CULV (consumer ultra-low voltage) procesore. 

Dakle, govorimo o iznimno laganim prijenosnim računalima vrhunskog dizajna koji spadaju u premium kategoriju. 2-u-1 laptopi ulaze u kategoriju ultrabooka. 

U pravilu teže manje od 2 kg, debljina iznosi oko 2 cm, a veličina ekrana može biti između 11 i 15 inča. Često imaju SSD umjesto "klasičnog" hard diska, no zato dolaze s manje memorije. Također dolaze i bez optičke jedinice. Često su izrađeni od aluminija i sličnih materijala koji im daju high-end izgled.

Lakši i brži od klasičnog laptopa, ultrabook se uglavnom može koristiti kao i klasični laptop, osim za napredniji gaming i druge napredne zadatke. 

Ultrabook je super praktičan laptop jednostavan za prenošenje i s baterijom izvrsnog životnog vijeka. Dobar je za studente, poslovnjake i sve kojima treba brz laptop za korištenje u hodu i za to su spremni izdvojiti koju kunu više.

Lenovo ultrabook
Ultrabook

Chromebook

Kao što samo ime sugerira, radi se o prijenosnom računalu koje pokreće Chrome OS.

Svi podaci i aplikacije spremaju se na cloud, a pristupiti im se može samo kada je Chromebook spojen na internet. Jednostavan, brz i s baterijom koja u prosjeku traje cijeli radni dan, jasno je u čemu leži privlačnost ovog laptopa.

Moguće je kupiti Chromebook različitih proizvođača - npr. Dell, Acer ili Lenovo. 

Chromebook je privlačan korisnicima koji prijenosno računalo koriste gotovo isključivo za pretraživanje interneta. S duge strane, ako koristiš puno offline aplikacija i programa (npr. Photoshop), Chromebook jednostavno nije dobar izbor za tebe.

Chromebook
Chromebook

Probook i elitebook

Ovdje se radi o imenima modela laptopa koje proizvodi HP. Specifični su isključivo za ovog proizvođača i niti jednog drugog. 

Oboje se odnosi na notebook i ultrabook računala prvenstveno namijenjena poslovnim korisnicima, s tim da je elitebook nekoliko razina iznad probooka. Karakteristike ovih modela pokrivaju iznimno širok spektar, a u skladu s time mijenja se i njihova cijena.

Elitebook proizvodio se do 2013. godine, a nakon toga postaje HP ZBook s cijenom od 10 000 kn naviše.

Tek nakon što odabereš koju vrstu laptopa želiš, s kolikim budžetom raspolažeš te koje te specifikacije i funkcije zanimaju, tada možeš početi razmišljati i o ovim modelima laptopa.

Elitebook i probook
Elitebook i probook

 

Kupuješ laptop? Onda će te i ovo zanimati: