nabava.net

Xbox One X vs. Xbox One S - koju konzolu izabrati?

Microsoft je predstavio svoju najjaču konzolu do sad. Xbox One X dolazi je brža i snažnija, a mi smo provjerili isplati li se zamijeniti stari Xbox One S s najnovijim ljepotanom.

Xbox One X

Što je novo

I Xbox One S i Xbox One X imaju po 3 USB 3.0. ulaza te jedan HDMI 2.0 izlaz i 1.4b ulaz. Također imaju ethernet, S/PDIF audio i IR izlaze, a oboje podržavaju 4K HDR sadržaj - s manjim razlikama.

Xbox One X dolazi u tamno sivoj boji i manjih je dimenzija od One S. Ima i AMD procesor s čak 8 x86 jezgri, klokanih na brzini od 2.3 GHz. Microsoft je reklamira kao 40% moćniju od bilo koje druge konzole. One S također ima 8 jezgri, ali rade slabijom brzinom od 1.75 GHz.

One X također ima i više RAM-a. Točnije, dolazi s 12 GB GDDR5 RAM-a propusnosti do 326 GB/s, dok One S ima 8 GB DDR3 RAM-a i 32MB ESRAM-a, propusnosti 68GB/s i 219GB/s. 

One X podržava pravi 4K, dok se u slučaju One S zapravo radi o upscalingu s FHD-a. Iako i One X koristi upscaling u određenoj dozi, ipak može igre prikazivati u puno boljoj rezoluciji nego One S, i to do čak 60 fps.

Razlika je i u količini prostora za pohranu. Dok One S dolazi s između 500 GB i 2 TB prostora, One X ima 1 TB + još 8 GB za flash memoriju. Tih 8 GB trebalo bi ubrzati operativni sustav spremajući često korištene datoteke kako bi konzola radila brže i uglađenije.

Što se tiče igranja samih igri, sve tri Xbox konzole (One, One S i One X) podržavaju sve igre. Razlika je, naravno, u performansama. Zbog boljeg hardvera, na One X te će igre izgledati i ponašati se vidljivo bolje nego na One S.

I koji izabrati?

Specifikacije govore same za sebe - Xbox One X je snažnija i grafički sposobnija konzola od One S. No, uz bolje specifikacije dolazi i viša cijena. Naime, očekuje se da će na europskom tržištu cijena iznositi oko 500 eura, odnosno oko 4.000 kn. Usporedbe radi, za Xbox One S u prosjeku trebate izdvojiti između 2.500 i 3.000 kn. 

Ako niste pretjerano zahtjevan korisnik te One S i više nego zadovoljava vaše potrebe, tada vam nadogradnja na One X ne treba predstavljati prioritet. No, zahtjevnijim igračima i onima koji žele hardver koji će spadati u snažniju kategoriju idućih nekoliko godina, Xbox One X isplati se kupiti.

 

Povezani članci: