nabava.net

Xiaomi Mi A3 - cijena, specifikacije, recenzija

Xiaomi Mi A3 predstavljen je prije nekoliko dana, a svakako je jedan od najiščekivanijih pametnih telefona godine. S cijenom ispod 2000 kuna, može li još jedan Xiaomi mobitel postati veliki hit?

Xiaomi Mi A3 - cijena, specifikacija

Xiaomi Mi A3 je Android One smartphone što znači da cijeli radi na Androidu i nema dodataka operativnom sustavu u obliku MIUI sučelja. Dosadašnji modeli iz iste obitelji (Mi A1 i Mi A2) odlično su prihvaćeni od strane korisnika baš zbog sada već poznate Xiaomi paradigme visoke kvalitete u budžet verziji.

Xiaomi Mi A3 - specifikacije

Xiaomi Mi A3 dizajnom prati sve svoje prethodnike, ali kao i uvijek, novi model dolazi s nekoliko novih značajki. Prve se promjene očituju u ekranu. Xiaomi Mi A3 ima 6,1-inčni OLED zaslon u HD+ rezoluciji. Na prvi pogled ovo je čudna odluka jer se odlučilo na smanjenje s 1080p rezolucije na samo 720p, ali valjda ekipa iz Xiaomija zna što radi.

Druga promjena, ali opet u negativnom smjeru ogleda se u procesoru. Mi A3 ima nešto slabiji procesor nego prošlogodišnji model, ali će taj procesor ipak biti blagonaklon prema bateriji što je svakako vrlo važan detalj. A uz to baterija je i veća, kapaciteta 4030 mAh, pa s njom ne bi trebao imati problema.

Xiaomi Mi A3 odmah dolazi s Android 9.0 Pie operativnim sustavom, a osim Snapdragon 665 procesora, ispod haube se nalaze i 4 GB RAM-a te 64 ili 128 GB unutarnje memorije, ovisno o modelu. Svakako valja istaknuti da se unutarnja memorija može proširiti do 256 GB uz microSD karticu (nešto što Mi A2 nije podržavao).

Kada su kamere u pitanju, tu se vidi možda i najveći napredak. Xiaomi Mi A3 ima, sada već standardnu, trostruku stražnju kameru sa senzorima od 48, 8 i 2 MP. Selfie kamera ima 32 MP s podrškom za AI.

Xiaomi Mi A3 trostruka kamera

Xiaomi Mi A3 - cijena

Xiaomi Mi A3 na hrvatskom se tržištu pojavio s cijenom od 1899 kuna za model sa 64 GB unutarnje memorije, dok ćeš za onaj sa 128 GB memorije morati izdvojiti 2099 kuna. Napominjemo da su cijene aktualne u vrijeme pisanja članka, a i činjenicu da tek dvije trgovine u svojoj ponudi imaju ovaj pametni telefon pa postoji mogućnost daljnjeg rušenja cijena kada se pojavi u više trgovina.

Uspoređujemo li ga s prošlogodišnjim modelom, Xiaomi Mi A3 je odmah u startu nešto skuplji nego što je to bio A2. Trenutno Xiaomi Mi A2 s 32 GB memorije stoji 1199 kuna, dok model sa 64 GB memorije košta oko 1400 kuna. 

Xiaomi Mi A3 - recenzija

Xiaomi Mi A3 ponovno konkurira da postane kralj srednje klase pametnih telefona, barem je to želja kineskog proizvođača. Složit ćemo se da je Mi A3 odličan mobitel srednjeg ranga i da su opet u njega uguran fini hardver za tu cijenu.

Međutim, i dalje nas muči činjenica da se rezolucija ekrana vratila na samo HD+ što smo iskreno mislili da je prošlo svršeno vrijeme iliti aorist u svijetu mobitela. S trenutnom početnom cijenom, Mi A3 je jako blizu Samsung Galaxyu A50, a moramo reći kako nam se taj mobitel ipak čini nešto boljim. Ovo je vjerojatno prvi puta da smo se odlučili za premium brend, ali pretpostavljamo da će cijena Mi A3 padati brže od Samsunga pa bi kroz par mjeseci Mi A3 mogao ipak biti bolji izbor. 

Ipak za kompletnu recenziju treba pričekati još neko vrijeme dok Xiaomi Mi A3 preplavi tržište i dok se vide sve njegove jake strane, ali i mane. Planiraš li ga kupiti već sada, sigurni smo da nećeš pogriješiti, čak i uz određene manjkavosti ekrana koje smo spomenuli.