nabava.net

3 stvari za znati prije kupovine e-romobila

Električni romobili brzinom munje postali su popularan oblik prijevoza na kraće udaljenosti. Praktičniji su od bicikla, omogućuju da izbjegneš gužve u javnom prijevozu i štede na gorivu. Ako ti se e-romobil čini kao simpatičan oblik prijevoza na posao, donosimo ti par brzinskih savjeta na što obratiti pozornost prije kupovine.

Izvor: Freepik 

1. Izdržljivost baterije

U specifikacijama većine modela e-romobila pronaći ćeš brojku koja ti kaže koliku udaljenost možeš prijeći s jednim punjenjem baterije.

Trebaš uzeti u obzir da se tu najčešće radi o savršenim uvjetima, odnosno broj se odnosi na osobu cca 70kg koja je vozila e-romobil po ravnoj površini umjerenom brzinom. Prosječna vožnja uključuje česta usporavanja i ubrzanja, vožnja po neravninama na asfaltu, penjanje i spuštanje po pločnicima i izbočinama, izbjegavanje pješaka... Brojke o udaljenostima koje možeš prijeći s pojedinim modelima e-romobila uvijek uzmi s malom rezervom i gledaj na njih više kao na smjernice, a ne pravilo.

2. Dobre kočnice = sigurna vožnja

E-romobil s kočnicama na oba kotača umjesto samo na jednome uvijek je bolji (i sigurniji) odabir.

Od vrsti kočnica tu je klasična ručna kočnica na koju si navikao na biciklu, no bolja opcija je električna disk kočnica na oba kotača jer je kočenje s takvim kočnicama najbrže i najjednostavnije. Bonus je i to što većina takvih kočnica ima i ABS protiv blokiranja kotača.

3. Sklopivost - do koje mjere?

Većinu e-romobila moguće je sklopiti do određene mjere, a na tebi je da provjeriš kolika sklopivost ti ustvari treba. Mnogo modela moguće je preklopiti u pola za lakše prenošenje, a neki su u potpunosti sklopivi tako da ih možeš nositi na ramenima. Na sklopivost i prenošenje utječe i težina e-romobila, stoga je i to važan element za uzeti u obzir.

I koji električni romobil kupiti? Baci oko na bogatu ponudu u web shopu SmartLab -  sigurno ćeš pronaći e-romobil po svojoj mjeri.