Ostali članci

5 načina kako izvući najbolje iz prijenosnog klima uređaja

Instalacija zidnog klima uređaja nije uvijek opcija. Tu u pomoć uskače prijenosna klima. Da bi iz nje izvukao maksimum i uživao u njezinim blagodatima dok vani sunce peče, slijedi ovih nekoliko praktičnih savjeta.

1. Lokacija je ključna

Vodi računa o tome gdje ćeš prijenosnu klimu postaviti. Kada god je to moguće, izbjegavaj da uređaj stoji na direktnom suncu. Ako će sunce grijati klimu, ona će morati jače raditi, a dodatni napor rezultirat će skraćenim životnim vijekom uređaja.

Prijenosne klime ne vole vlažna mjesta. Što je u prostoriji veća vlaga, to će se stvarati više kondenzacije. To znači da ćeš uređaj morati češće čistiti, a ako ti se ne da to raditi, klima će se brzo pokvariti.

I na kraju, drži prijenosnu klimu podalje od zidova. Potreban je dobar protok zraka da bi klima mogla učinkovito raditi i rashladiti prostoriju na željenu temperaturu. U uputama koje dolaze s uređajem u pravilu piše koliki razmak treba ostaviti između klime i zida.

2. Pazi na ispušno crijevo

Ispušno crijevo koje odvodi topli zrak van treba biti što ravnije s minimalnim zavojima i prevrtanjima. Također, što kraće, to bolje.

Dugačko i izvijeno ispušno crijevo teže odvodi zrak. Zbog toga se vlaga u zraku koji se izbacuje nakuplja unutar crijeva i curi natrag u uređaj. A zbog toga pak klima slabije radi te se krati njezin životni vijek.

3. Ne čekaj da se prostorija previše zagrije

Ako ćeš čekati dok ne možeš disati od vrućine prije nego uključiš klimu, ona će trošiti više jer će morati uložiti više energije u rashlađivanje te će joj trebati duže da postigne željenu temperaturu. Stoga je pametnije klimu upaliti malo ranije.

Za što brže rashlađivanje pomoć ti može pružiti i ventilator. On će omogućiti bolju cirkulaciju zraka te će se prostorija brže rashladiti.

4. Ništa bez redovitog čišćenja

Čistimo ne samo zato da produžimo životni vijek uređaja te da bi on mogao učinkovitije rashlađivati prostoriju u kojoj se nalazi, nego i zato da bi kvaliteta zraka koji udišemo ostala na prihvatljivoj razini.

Učestalost čišćenja ovisi o više stvari - koliko često koristiš klima uređaj, koliko prašine ima u prostoriji u kojoj je koristiš, imaš li kućne ljubimce... 6 do 8 tjedana je minimum koliko bi trebalo proći između čišćenja.

5. Pravilno je pospremi izvan sezone korištenja

Da bi prijenosna klima bila spremna i sigurna za korištenje u idućoj sezoni, treba je pospremiti na pravilan način. Izbjegavaj mjesta koja imaju velike fluktuacije u temperaturi kao što su garaže, balkoni, tavani i slično.

Prije spremanja pobrini se da iz uređaja iscuri sva voda te da je sve potpuno suho. Pametno je obaviti dubinsko čišćenje i ukloniti sve nečistoće i bakterije koje su se akumulirale tijekom korištenja. Također je korisno stisnuti ispušno crijevo da se ne bi probušilo tijekom skladištenja. Uređaj pokrij plahtom ili ceradom kako bi spriječio nakupljanje prašine i drugih nečistoća.

Sada kada znaš kako pravilno koristiti prijenosni klima uređaj, nema potrebe za sumnjom treba li ti ovaj praktični ljetni stroj i hoćeš li moći iz njega izvući najbolje. Za početak trebaš izabrati kvalitetni uređaj koji će zadovoljiti sve tvoje potrebe te se ujedno uklopiti u tvoj budžet.

U tome će ti pomoći stručna ekipa s web shopa Electronic-star. U njihovoj ponudi te čeka odličan izbor rashladnih uređaja, uključujući i prijenosne klime atraktivnih dizajna, korisnih opcija i male potrošnje.