Ostali članci

5 najčešćih grešaka u uređenju kuhinje i kako ih izbjeći

Kuhinja prije svega treba biti funkcionalna. Da bi imao kuhinju koja savršeno odgovara tvojim potrebama, o njima razmisli prije nego je kreneš dizajnirati. U suprotnome će ti se dogoditi greške koje si mogao lako izbjeći. O kakvim se to greškama radi, donosimo u nastavku.

Kuhinja

1. Imaš premalo mjesta za rad

Osnovna funkcija kuhinje je da nam pruži prostor i alate za pripremu hrane. Zbog toga je imperativ krenuti u dizajniranje kuhinje tek nakon što si dobro razmislio o tome kako koristiš prostor prilikom kuhanja. Nažalost, vrlo česta greška je neostavljanje dovoljno prostora na kuhinjskoj radnoj ploči.

Nakon što na nju smjestiš aparat za kavu, stalak s noževima, toster i kuhalo za vodu, koliko će ti mjesta ostati za sjeckanje povrća ili izradu kolača?

Mjesta za kuhanje nikada nije dovoljno, stoga razmisli i o instalaciji kuhinjskog otoka. Osim što ćeš dobiti dodatnu radnu ploču, pomoći će ti i u rješavanju idućeg problema.

2. Nedostaje ti mjesta za pohranu

Kuhinja koju imaš danas razlikovat će se od kuhinje koju ćeš imati za 5 godina. Možda će se u nju doseliti friteza na vrući zrak, sigurno ćeš za posebne prigode dobiti nekoliko setova šaljivih šalica, možda u tvoju obitelj dođe i prinova... Tvoje potrebe i ukusi će se barem malo promijeniti, a kuhinja se treba tome moći prilagoditi.

Kako to postići?

Postoji mnoštvo pametnih rješenja za pohranu u postojećim kuhinjskim elementima. Primjerice, možeš postaviti magnetske ploče na neiskorišteni zidni prostor između zidnih i podnih ormarića. U kutne ormariće možeš staviti elemente na izvlačenje radi praktičnijeg korištenja, a iskoristi i unutrašnje strane vratašca na ormarićima kukama i košaricama

3. Instalirao si premalu napu

Dobra ventilacija ključna je za svaku kuhinju, posebno onu u kojoj svakodnevno pripremaš ukusna jela. Kuhanje može ostaviti dugotrajne mirise koji se, ako se ne prozrače, mogu širiti po cijelom domu. Iako nema ljepšeg nego kada zamiriši domaća hrana, manje je lijepo kada ostatak tvojeg doma još danima miriši po njoj.

Kako znati kakva napa je idealna za tvoju kuhinju? Trebaš znati njezinu snagu, a nju računaš ovako: zapremnina kuhinje x 6 (minimalna potrebna snaga), odnosno zapremnina kuhinje x 12 (maksimalna potrebna snaga).

Na kupovinu kuhinjske nape utječe i veličina štednjaka te visina stropa. Površina nape trebala bi biti 10-ak centimetara veća od štednjaka kako bi mogla dobro hvatati sva isparavanja i mirise.

Razlika u visini između nape i štednjaka treba biti oko 70 centimetara. Svaki proizvođač ima propisane udaljenosti za svoje modele i savjetujemo da ih se pridržavaš - npr. razmak između stropne nape i štednjaka bit će puno veći.

4. Nemaš mjesto za odlaganje otpada

Zvuči kao jednostavan zadatak, ali pronalazak najboljeg rješenja za odlaganje otpada rijetko dobije dovoljno pažnje. S obzirom na to da sada sve više recikliramo, potrebno je pronaći praktično rješenje koje će nam omogućiti brzo i jednostavno zbrinjavanje otpada bez da okupiramo pola kuhinje kantama za smeće.

Odlično rješenje su kuhinjski ormari u koje možemo staviti samostojeće kante za otpatke. Tako ne samo da ćeš sakriti kante, već će to pomoći i pri suzbijanju mirisa. Naknadno je teško pronaći dovoljno mjesta za 3 kante, pogotovo kada je riječ o većim kućanstvima, stoga ovaj dio obavezno treba uključiti u sam početak dizajniranja kuhinje.

5. Osvjetljenje je loše

Rasvjeta treba zadovoljiti dva kriterija: treba lijepo izgledati, ali i biti funkcionalna.

Za pripremu hrane treba nam jako, direktno svjetlo jer rezanje povrća i mesa u loše osvijetljenim uvjetima može biti opasno.

Osim glavnog izvora svjetlosti na stropu kuhinje, korisno je LED osvjetljenje ispod zidnih ormarića. Pružit će ti dodatan izvor svjetla pri pripremi hrane, a ujedno lijepo izgleda. Zgodno rješenje za ambijentalno osvjetljenje su LED trake koje se protežu uz podnožje kuhinjskih ormarića, a mogu biti vrlo korisne kada se uputiš u potragu za slasnim noćnim zalogajčićima.

6. Kuhinja je previše trendi

Iako je ponekad teško odoljeti posljednjim trendovima, nakon nekog vremena njih će zamijeniti novi, a ti ćeš ostati s kuhinjom zastarjelog izgleda.

U dizajniranju kuhinje treba se povoditi za bezvremenskim, uvijek popularnim izgledom koji će tvoju kuhinju činiti atraktivnom ne samo tijekom idućih nekoliko godina, već i za nekoliko desetljeća.

Za kraj

S razlogom se kaže da je kuhinja srce doma. U njoj pripremamo delicije kojima razveseljavamo naše najbliže, pazimo na svoje zdravlje i častimo se omiljenim slasticama. Zato bi priprema hrane trebala biti bez stresa, a dobro dizajnirana kuhinja pomaže da priprema svakog obroka bude sretan doživljaj.