Ostali članci

5 razloga zašto je kvalitetan madrac imperativ za dobro zdravlje

Kvalitetan i obilan san temelj je zdravog tijela i uma. Sigurno si već čuo podatak kako trećinu života provedemo spavajući, a unatoč tome mnogi još uvijek noći provode na neudobnim madracima koji ne pružaju potporu koje tijelo treba kako bi bilo zdravo.

spavanje

Izvor: Freepik

Kako bi osigurao dobar san svake noći, okruženje u kojem spavaš treba biti udobno i privlačno. Bez kvalitetnog madraca to je nemoguće. Zato u nastavku saznaj kako (ne)kvalitetan madrac utječe na tvoje zdravlje.

1. O madracu ovisi koliko dobro ćeš se naspavati

Između kvalitete madraca i tvojeg sna postoji dokazana veza. Vrsta madraca na kojoj spavaš, odnosno njegova čvrstoća, materijal i oblik utječu na to kakvu potporu će imati tvoja kralježnica tijekom spavanja te hoćeš li se probuditi odmoran ili s bolovima u leđima i vratu.

Ne postoji univerzalno rješenje za sve - pronalazak savršenog spoja udobnosti i potpore jedinstven je za svaku osobu jer, osim o osobnim preferencama, ovisi i o tipu tijela (težina, visina, proporcije...). Zato je ortopedski madrac najbolji izbor.

2. Kvalitetan madrac utječe na (ne)pravilno držanje

S pravim madracem koji se prilagođava tvojem tijelu možeš održavati i čak poboljšati pravu formu i držanje tijela. Primjerice, osobe koje često spavaju na boku sklonije su bolovima u leđima jer fetalni položaj u kojem se tada nalaze vrši veći pritisak na leđa, vrat i ramena te ograničava protok krvi.

U takvoj situaciji najbolje rješenje je mekši madrac koji se prilagođava obliku tijela. Odličan primjer za to je Medi Pur - Orto, madrac od termosenzibilnog visokoelastičnog Medi Pur materijala koji se prilagođava težini tijela spavača kako bi njegova kralježnica uvijek bila u ravnom položaju.

Kada je madrac prilagođen obliku tvojeg tijela brže utoneš u san te spavaš duže i kvalitetnije, a također nema pritiska na mišiće pa je protok krvi neometan.

3. Dobar san potreban je za dobro mentalno i emocionalno zdravlje

Loš madrac uistinu kvari san, a neprospavane noći, osim što će izazvati umor, s vremenom će ujedno negativno utjecati na tvoje mentalno i emocionalno zdravlje.

Nedostatak sna ima negativne posljedice na kratkoročno i dugoročno pamćenje, uzrokuje promjene raspoloženja i razdražljivost te pogoršava postojeće poremećaje poput osjećaja tjeskobe i poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (eng. ADHD).

4. Na pravom madracu ćeš zavoljeti spavanje

Budan si do kasnih večernjih sati i ne možeš se natjerati na raniji odlazak na spavanje pa tijekom dana trpiš zbog nedovoljnih sati sna? Mnogo je razloga koji utječu na takvo ponašanje, a neudoban madrac može biti jedan od njih.

Kada znaš da te čeka udobno utočište od umora i briga, lakše je donijeti odluku kada je ispravno vrijeme za otići na počinak. Kombinacija udobnog madraca s nižom temperaturom u spavaćoj sobi te izbjegavanja gledanja u ekran dvadesetak minuta prije spavanja savršena su formula za lakše utonuće u san.

5. Pravi madrac može pomoći u borbi protiv astme i alergija

Znaš li da na madracu nikada ne spavaš sam? Dijeliš ga s kolonijama grinja, mikroskopskim organizmima koji se hrane ostacima kože ljudi i životinja i pritom proizvode otpad. Taj otpad je jedan od najčešćih okidača simptoma astme i cjelogodišnjih alergija.

Madrac s adekvatnom antialergijskom zaštitom sprečava da otpad grinja i ostali okidači alergija prodiru duboko u madrac i izazovu kašalj, šmrcanje i crvenilo očiju.

Misao za kraj

Čak i najmanju ukočenost i bolove u kralježnici i vratu shvati ozbiljno jer zanemarivanje manjih simptoma dugoročno raste u ozbiljan problem koji traži dugotrajno i komplicirano liječenje. Za dugoročno zdravlje kralježnice nužno je noći provoditi na kvalitetnom madracu jer - zdrav čovjek je sretan čovjek.