nabava.net

Glavne smjernice prije kupovine novih auto guma

Prvo i osnovno kod kupovine auto guma jest to da su kompatibilne s tvojim vozilom. Ovdje mislimo na visinu, širinu, promjer i nosivost gume, a brojke koje trebaju pisati na gumi koju ćeš kupiti pronaći ćeš u dokumentaciji svojeg vozila.

Na primjer, recimo da kupuješ gumu i naiđeš na ove brojke: 195/65R15 91H.

Prvi broj (195) odnosi se na širinu gume izraženu u milimetrima, drugi označava postotak od širine gume (65), dok je posljednji broj promjer gume izražen u inčima (R15), za što je kod nas ustaljeni naziv coli.

Iduća oznaka odnosi se na maksimalnu nosivost po gumi te maksimalnu brzinu. U ovom slučaju 91 znači da je maksimalna nosivost 615 kg, a H da je maksimalna brzina do 210 km/h. 

Kakve gume ćeš kupiti ovisi i o tvojem stilu vožnje, vremenu koje provodiš na cesti te vrsti cesta kakvima voziš. Ako želiš tihu i udobnu vožnju, opredijeli se za gume koje proizvode manju količinu buke. No, pritom zapamti da se takve gume brzo troše, stoga ako prelaziš veliku kilometražu, isplativije ti je kupiti izdržljivije gume. Velikom broju prijeđenih kilometara također se bolje odgovarati gume koje manje utječu na potrošnju goriva.

I na kraju, tu je odabir adekvatne auto gume ovisno o godišnjim dobima. Od 15. studenog do 15. travnja na hrvatskim cestama obavezno je na vozila montirati zimske auto gume. One se razlikuju od ljetnih i cjelogodišnjih po tome što imaju više ureza čija je uloga istiskivanje akumuliranog snijega te je stoga vožnja u zimskim uvjetima s takvim gumama sigurnija. Ljetne gume bolje su kada je temperatura zraka iznad 7°C. 

Zimsku ćeš gumu prepoznati po oznaci MS i snježnoj pahulji. Ako na gumi stoji samo MS ili M+S, tada se radi o cjelogodišnjim gumama.

Kupovinu guma po mjeri tvojeg auta olakšat će ti gume.com.hr, web shop sa stotinama guma za sve uvjete i vrste vozila.