nabava.net

Je li vrijeme za kupovinu novih auto guma?

Kvalitetne auto gume imperativ su za ugodnu i sigurnu vožnju. No, pratiš li koliko dugo možeš voziti gume prije nego dođe vrijeme kada ih je potrebno zamijeniti?

Izvor: Freepik 

Ključnu ulogu ovdje igra dubina profila na auto gumi, koja se razlikuje ovisno o tome radi li se o ljetnim ili zimskim gumama. Naime, minimalna propisana dubina profila na ljetnim gumama iznosi 1.6 mm, dok za zimske gume ona iznosi 4 mm. Nove gume dolaze s dubinom profila od 8 mm.

Gume na vozilima dolaze s markerima istrošenosti na kojima možeš provjeriti kada se bliži vrijeme za nove. Riječ je o vertikalnim linijama koje se nalaze između profila guma. Kada se te linije spoje s profilom gume, tada je krajnje vrijeme za kupovinu novih.

Dobar indikator kada se trebaš upustiti u kupovinu novih auto guma je i prijeđena kilometraža. Mnogi proizvođači oslanjaju se na brojku od prijeđenih 65.000 kilometara, ali riječ je o okvirom podatku budući da istrošenost guma ovisi i o tipu vozila, načinu i brzini vožnje, terenu po kojemu voziš, uvjetima vožnje itd.

I na kraju spomenimo očiti razlog kada su gume doživjele svoj kraj, a to je fizičko oštećenje. Čak i ako ti se na prvu čini da je sve uredu, npr. ako se u gumu zabije čavao i ostane u njoj, guma će postepeno gubiti tlak i tako predstavljati potencijalnu opasnost.

Velik izbor guma kvalitetnih proizvođača pronaći ćeš u web shopu KreaGume. Nove auto gume doći će na tvoju kućnu adresu ili kod tvojeg vulkanizera u svega 48 sati - proces narudžbe ne može biti jednostavniji, a dobit ćeš odlične gume po super cijeni.