nabava.net

Jede li tvoja mačka dovoljno proteina?

Ako imaš mačku, znaš da se ponaša kraljevski jednako kao i njezini rođaci u divljinama Afrike. Još jedna stvar koja im je zajednička jest to da su mesožderi. Trebaju više proteina nego psi, ali ih većinom hranimo suhom hranom koja je puna ugljikohidrata. Iako mačke trebaju i druge tvari da bi bile zdrave, proteini su temelj zdrave mačje prehrane.

Zašto su proteini važni?

Proteini su mačkama potrebni za izgradnju tkiva i organa kao što su koža, dlaka, mišići i tetive, a sastoje se od aminokiselina neophodnih za regulaciju metabolizma. Ako određenih aminokiselina nema dovoljno, organizam tvoje mace neće raditi kako bi trebao.

Sigurno si već čuo za taurin, jednu od najvažnijih aminokiselina za mačke. Mace koje nemaju dovoljno taurina u prehrani mogu imati ozbiljnih zdravstvenih problema, poput sljepoće ili problema sa srcem.

Mačke imaju veću potrebu za proteinima od ostalih sisavaca, uključujući i pse. Mačji metabolizam puno brže razgrađuje proteine, a to znači da im treba prehrana bogata proteinima kako bi ih dovoljno unosili. Mačje tijelo stvoreno je da ovisi o proteinima, a budući da su mesožderi, nedostaju im određeni enzimi koje imaju svejedi da bi mogli probavljati i koristiti neke druge tvari.

Koji izvor proteina je najbolji?

Velik broj proizvođača mačje hrane oslanja se na proteine biljnog podrijetla. Međutim, mačke ne mogu iskoristiti proteine biljnog podrijetla jednako učinkovito kao one životinjskog podrijetla.

Kada na pakiranjima mačje hrane vidiš da piše da se unutra nalazi protein visoke kvalitete, to znači da je korišten upravo protein životinjskog podrijetla. Suha hrana često sadrži proteine biljnog podrijetla do te mjere da oni čine većinu proteina u toj hrani, a potom se taurin naknadno dodaje.

Ovo ne znači da mačke ne bi trebale konzumirati hranu u kojoj se nalaze proteini biljnog podrijetla, dapače. Ali potrebno je obratiti pozornost da većina proteina ipak dolazi iz mesa kako bi ga mace mogle maksimalno iskoristiti.

Zahvaljujući procesu konzerviranja, hrana u konzervama i vrećicama sadrže više sastojaka s visokim postotkom vlage kao što su riba, perad i ostalo meso, pa takvom prehranom mačka dobije više proteina po unesenoj kaloriji. No, pritom treba paziti i na to koliko konzerva sadrži masnoća.

Koliko proteina je optimalno?

Optimalna količina proteina ovisi o dobi mačke. Mačke koje su upravo okotile mačiće, kao i mladunci, trebaju više proteina da bi se mačići pravilno razvijali. Starije mačke također trebaju više proteina jer ga više ne metaboliziraju učinkovito. Starijim mačkama barem 50% prehrane trebali bi činiti proteini. To se odnosi na mačke koje nemaju problema s bubrezima - jednom kada mački bubrezi počnu loše raditi, potrebno je prebaciti ju na prehranu s niskim udjelom proteina.

Konzerve, vrećice i ostali pakiranja mačje hrane na sebi bi trebali sadržavati preporučene dnevne količine hrane ovisno na dob i težinu mačke.

Uvijek se opredijeli za kvalitetnu hranu provjerenih proizvođača, poput one koje ćeš pronaći u pet shopu Šape u kojoj će ti ljubazni zaposlenici uvijek rado pomoći u odabiru.