Ostali članci

Kada je najbolje vrijeme za unos proteina?

Proteini su ključan nutrijent s mnogim važnim funkcijama u našem tijelu - kao građevni blokovi mišića potiču rast i oporavak mišića, a ujedno podržavaju i funkciju imunološkog sustava. Vrijeme kada uzimaš proteine može utjecati na te procese - nastavi čitati i saznaj kako optimizirati izgradnju mišića ovisno o tome kada konzumiraš proteine.

kada uzimati proteine

Što su proteini i za što služe?

Proteini ili bjelančevine esencijalni su nutrijenti koji se sastoje od aminokiselina, a imaju ključnu ulogu u izgradnji i obnovi tkiva u našem tijelu. Bitni su za rast mišića, sintezu enzima i hormona, transport hranjivih tvari te održavanje zdravlja kože, kose i noktiju.

Proteine možemo konzumirati na više načina, bilo pravilnom prehranom kroz meso, mliječne proizvode, mahunarke i slično, ili putem proteina u prahu u obliku wheya, kazeina ili veganskih opcija poput proteina od soje, konoplje, riže i sl.

Protein sirutke, poznat i kao whey protein, izuzetno je popularan među fitness entuzijastima i sportašima te se često koristi kao sastavni dio njihove prehrane. Ovaj vrhunski izvor proteina nudi mnoge prednosti i smatra se najboljim izborom za svakodnevnu upotrebu.

Jedna od ključnih prednosti whey proteina je njegov bogat sadržaj esencijalnih aminokiselina, koje su neophodne za optimalno funkcioniranje našeg organizma. On se lako probavlja i brzo apsorbira, omogućujući tijelu da brzo iskoristi sve vrijedne nutrijente koje pruža. Visoki udio bjelančevina u whey proteinu igra ključnu ulogu u potpori sintezi mišićnih bjelančevina, što je ključno za rast i oporavak mišića nakon intenzivnih treninga.

Kada je riječ o kvaliteti whey proteina, važno je naglasiti da se radi o vrhunskom izvoru proteina, koji je često dostupan u obliku praha. Ovo je praktičan oblik koji se lako miješa s tekućinom i brzo konzumira, čineći ga pogodnim za konzumaciju prije ili nakon treninga. Osim toga, mnogi whey proteini dolaze s različitim okusima, što pruža ugodno iskustvo konzumacije i pomaže u održavanju motivacije za redovitu upotrebu.

Najbolje vrijeme kada uzimati proteine

Istraživanja su pokazala kako unos proteina najvažniji nakon intenzivnog treninga jer pomaže u obnovi mišića, potiče oporavak i potiče rast mišićne mase. Idealno je konzumirati između 20-40 grama proteina u roku od 1-2 sata nakon završetka treninga.

Najbolji način za unos proteina nakon treninga je kroz izvor visokokvalitetnih proteina poput sirutke ili mješavine proteina koji sadrže različite vrste proteina. Ovi izvori proteina su bogati esencijalnim aminokiselinama, brzo se probavljaju i apsorbiraju te pružaju potrebne nutrijente za oporavak mišića.

Kada još unositi proteine

Iako je unos proteina nakon treninga vrlo važan, nipošto ne smije biti jedino vrijeme u danu kada unosiš veće količine proteina potrebnih za oporavak i izgradnju mišića.

Primjerice, unos proteina prije treninga osigurava tijelu potrebne aminokiseline koje će biti dostupne tijekom treninga kako bi imao bolje performanse. Proteine pritom trebaš unijeti oko 1-2 sata prije vježbanja kako bi se osiguralo da su potrebne hranjive tvari prisutne tijekom treninga.

Za održavanje optimalne razine proteina u tijelu proteine također trebaš uzimati ravnomjerno preko dana. Redoviti unos proteina u obrocima pomaže u održavanju mišićne mase, podržava zdravlje i osigurava da tijelo ima kontinuiranu opskrbu aminokiselinama.

Zato u svaki obrok uključi različite izvore proteina poput mesa, peradi, ribe, mliječnih proizvoda, orašastih plodova i mahunarki kako bi osigurao adekvatan unos proteina.

Također razmisli o unosu proteina prije spavanja radi obnove mišića tijekom noćnog odmora. Naime, tijekom sna tijelo ima priliku obnoviti oštećena mišićna vlakna i potaknuti rast mišića. Konzumiranje proteina prije spavanja, naročito kazeina koji se sporije razgrađuje, daje mišićima prijeko potrebne aminokiseline koje će se polako oslobađati tijekom noći, podržavajući regeneraciju mišića i sprečavajući razgradnju mišića.

Misao za kraj

Uz pravilan unos proteina u pravo vrijeme poboljšat ćeš rezultate treninga i potaknuti optimalan oporavak mišića. Pritom svakako zapamti da je uravnotežena i cjelovita prehrana ključna za postizanje najboljih rezultata, stoga se posveti pravilnom unosu proteina i uskladi ga s ostalim hranjivim tvarima kako bi postigao optimalnu prehrambenu ravnotežu.