Ostali članci

Kako kupiti zamjensku bateriju za mobitel

Kada si tek kupio mobitel, radio je k'o vurica. Godinu dana poslije baterija je tek sjena od onoga što je nekada bila, od punjača se ne odvajaš i imaš power bank u svakoj torbi koju koristiš. Nema smisla kupovati novi mobitel samo zbog dotrajale baterije - umjesto toga, opredijeli se za zamjensku bateriju i udahni novi život u svoj mobitel. 

baterije za mobitel

Logičan prvi korak je provjeriti za koji točno model mobitela kupuješ bateriju. Nije dovoljno znati da se radi o Sony Xperia ili HTC Desire, već konkretan broj modela. Na primjer, recimo da kupuješ bateriju za Samsung Galaxy J5. Koji? Verzija iz 2016. godina nosi oznaku J510F, dok je oznaka za model iz 2017. godine J530. 

Točan broj modela potraži u postavkama uređaja u kategoriji "O telefonu". Broj modela često ćeš pronaći negdje na pozadini samog uređaja, ispod baterije ili na samoj bateriji, pogotovo ako se radi o jednom od starijih mobitela prije ili s početka smartfon ere.

Ako bateriju kupuješ online, uvijek je pametno da dobro pogledaš sliku baterije i usporediš je s baterijom koja se nalazi u tvojem uređaju. Provjeri jesu li svi konektori isti i hoće li odgovarati veličina. To se posebno odnosi na zamjenske baterije.

Zadnje je pitanje hoćeš li kupiti original ili zamjensku bateriju? Ako si u prilici, opredijeli se za originalnu bateriju. No, to ne znači da zamjenske baterije nisu dovoljno dobre. S njima ćeš uštedjeti, a služit će te i više nego dobro dok se ne odlučiš na kupovinu novog mobitela.