nabava.net

Kako pravilno brinuti o zimskim vestama i džemperima

Tople i prevelike veste i džemperi hit su svake jesenske i zimske sezone, ali ako o njima ne brineš kako zaslužuju, neće vidjeti mnogo zima. Srećom, briga o vestama i džemperima ne može biti jednostavnija. 

vesta

Mucice su prvi znak čestog nošenja, a jednom kada ih ukloniš, tvoja vesta ili džemper izgledat će kao novi. Najbolji alat za to su britvice, a postoje i posebne mašinice za uklanjanje mucica. Koju god opciju odabereš, upamti da s vestom trebaš baratati pažljivo kako slučajno ne bi oštetila vunu.

Često se dogodi da se izvuče jedna, ili više, niti. I za ovo postoji jednostavno rješenje, a to je da okreneš vestu ili džemper naopačke i povučeš nit natrag. Ako se nastavi vaditi van, probaj je s unutarnje strane koncem lagano zavezati za nit pored.

Što se tiče pranja, ono se obavlja isključivo ručno. Ako se radi o posebno osjetljivom komadu odjeće, u tom je slučaju najbolje odnijeti ga na kemijsko čišćenje. Veste i džemperi u prosjeku izdrže oko 5 nošenja, a to možeš produžiti tako da ispod nosiš pamučnu majicu koja će pokupiti dio kože, ulja i znoja umjesto veste.

Uvijek se opredijeli za hladno pranje. Uroni vestu ili džemper u hladnu vodu pomiješanu s blagim deterdžentom i ostavi 30-ak minuta. Na kraju ga isperi u hladnoj vodi. U slučaju da su vesta ili džemper izgubili svoju mekoću, u vodu možeš dodati i malo omekšivača ili regeneratora za kosu.

Iz mokrog džempera nježno istisni višak vode, potom ga umotaj u ručnik kao sushi da pokupiš višak vode, te ga odloži na suh ručnik dok se ne posuši. Nipošto ga nemoj ovjesiti na štrik ili na vješalicu jer će se istegnuti.

Jednostavno, zar ne? Znaš neki trik koji nismo spomenuli? Podijeli ga s nama u komentarima.

Želiš osvježiti garderobu novim vestama i džemperima bez da isprazniš svoj budžet? Provjeri super ponudu u Trgomania.hr web shopu.