nabava.net

Kako se odjenuti za aktivnosti po snijegu i hladnom vremenu

Možda su stigli snježni dani, no niske temperature ne znače da je stigao kraj i sportskim aktivnostima na svježem zraku. Bicikliranje, trčanje i planinarenje u zimskim danima posve je drugačija avantura koju valja spremno prigrliti, ali za nju trebaš biti spreman.

Kada je riječ o sportskoj odjeći za hladno vrijeme, samo je jedno pravilo: slojevi, slojevi i još malo slojeva.

Saznaj u nastavku kako to postići.

Što deblje, to bolje? I ne baš.

Kada hladni zrak krene neugodno štipati za lice, većini  nas prvi je instinkt zabundati se u što deblju odjeću. Međutim, ako si biciklist ili ako trčiš, na taj instinkt zaboravi. 

Odjeni se tako da ti je blago hladno kada tek izađeš van i kreneš s aktivnosti. Već nakon nekoliko minuta ćeš se zagrijati i osjećat ćeš se ugodno.

Pretopla odjeća znači da ćeš se tijekom vožnje pretjerano znojiti, gubit ćeš previše topline, a to pak može dovesti do hipotermije ili dehidracije. 

Evo kako slagati slojeve

Prvi korak je baza, tzv. baselayer, čija osnovna uloga je da ostaneš suh. Opredijeli se za sintetičke materijale koji će zadržavati toplinu, za razliku od pamuka koji upija znoj i tako vlažan stoji uz tvoju kožu i pothlađuje te. 

Idealan odabir za srednji sloj je termo majica sa zatvaračem. Ona upotpunjuje prozračni baselayer i pri hladnom vremenu pomaže da tvoje tijelo zadrži toplinu. Ako ti postane pretjerano vruće, rashladi se tako da otkopčaš zatvarač.

Zadnji sloj neka čini lagana jakna otporna na vodu i vjetar. Što duža, to bolja, kako bi ti u potpunosti prekrila donji dio leđa. To se odnosi i na srednji sloj.

Kada je riječ o nogama, kombiniraj tajice kao baselayer s trenirkom ili šuškavim biciklističkim hlačama.

Tenisice i cipele neka budu zimske i vodootporne, a vunene čarape će možda biti bolje od sintetičkih jer bolje zadržavaju toplinu. Izbjegavaj pamučne čarape jer izazivaju isti problem kao i pamučni baselayer.

Kapa i šal glavu čuvaju

Ako si biciklist, znaš da kvalitetna kaciga čuva glavu. Međutim, zimi ti samo kaciga neće biti dovoljna da ostaneš suh i topao. Za hladne temperature dobro će ti doći tzv. buff marama, tj. marama koja se navlači preko lica i nosa, pa čak i čitave glave, kako bi izložene dijelove tvojeg lica i glave zaštitila od vjetra.

Za ostale aktivnosti kapa je neizbježna, a kao eventualnu alternativu možeš koristiti traku koja prekriva uši kada temperatura nije jako niska.

Među dijelovima tijela koji najviše osjeti hladnoću sigurno su ruke. Nikada nemoj voziti po hladnim temperaturama bez vodootpornih biciklističkih rukavica, pogotovo ako bicikliraš na dužim rutama. I ovdje je dužina bitna kako bi ih mogao navući preko zglobova i spojiti s ostatkom odjeće. To će spriječiti da se hladan zrak uvlači pod tvoje rukave.

Rukavice su ključne i kod svih ostalih aktivnosti, jer ćeš preko ruku gubiti najviše topline.

 

Udobnu i toplu odjeću za sve svoje zimske sportske aktivnosti pronađi u EGS web shoppu!