Ostali članci

Kako urediti dom iz snova: inspiracija i savjeti za uređenje doma i vrta

Želiš li unijeti dašak svježine u svoj dom ili prvi puta uređuješ svoj novi životni prostor, neizbježno ćeš se susreti s velikim izazovom - kako opremiti omiljene prostorije u domu kao što su dnevni boravak, spavaća i dječja soba, kuhinja ili vrt.

Zato u nastavku pričamo o funkcionalnosti kada je riječ o opremanju kuće ili stana, odnosno kako prostor savršeno prilagoditi svojim željama i odabrati savršen namještaj.

Nastavi čitati i saznaj osnove uređenja doma.

namještaj

Stil nauštrb funkcionalnosti? Nipošto.

Pri uređenju prostora, osim samom stilu, važno je posvetiti pažnju funkcionalnosti. Životni prostor nije mjesto za izložbu namještaja i dekoracija, nego utočište. U njemu provodiš većinu slobodnog vremena, odgajaš djecu i ugošćuješ drage ljude, i zato trebaš prostor koji se prilagođuje tvojim potrebama i načinu života.

Jedan od najboljih primjera za to je dnevni boravak. To je centralno mjesto svakog doma - oaza opuštanja i zabave, omiljeni kutak u kojem se okupljaju obitelj i prijatelji. Zato ovaj prostor namjesti tako da bude otvoren i poziva na druženje.

dnevni boravak

Kreni s pronalaskom centralne točke koja će biti glavno mjesto za okupljanja. Prvi komad namještaja koji ćeš kupiti neka bude kauč jer on diktira stil uređenja ostatka prostora. Prednost daj manjim komadima namještaja za sjedenje jer čine prostor dinamičnim te pomažu u stvaranju intimnog i ugodnog ambijenta. Udaljenost između mjesta za sjedenje drži do oko 2 metra jer to je odlična udaljenost za razgovor.

Izbjegavaj stavljati velike komade namještaja na ulaz u dnevni boravak. To će zatvoriti prostor i učiniti ga vizualno manjim.

namještaj dnevni boravak

Kuhinja je još jedno mjesto u kojemu prioritet daj funkcionalnosti.

Imperativ u dizajniranju kuhinje je kako optimalno iskoristiti prostor potreban za pripremu hrane. Koncept radnog trokuta temelj je funkcionalne kuhinje koji kuhinju dijeli u 3 zone - štednjak, hladnjak i sudoper - kako bi se optimiziralo kretanje po kuhinji.

Pobrini se da na radnoj ploči imaš dovoljno mjesta za rad čak i nakon što na njega staviš manje kuhinjske aparate poput tostera i aparata za kavu. Također ostavi dovoljno mjesta za pohranu, pritom gledajući u budućnost i svo dodatno posuđe i aparate koje ćeš s godinama skupiti.

U carstvu snova neka vlada komfor

Čak trećinu života provedemo spavajući - zato uređenje spavaće sobe traži posebnu pažnju. Savršeno uređena spavaća soba potaknut će te da na kraju napornog dana svoje brige ostaviš pred vratima, spreman na zasluženi odmor.

Opremanje spavaće sobe kreće od kreveta na čijim dimenzijama nipošto nemoj štedjeti. Veliki krevet je udoban i bolji za spavanje - pogotovo kada u priču dodaš kvalitetan madrac i jastuk.

Paleta boja namještaja i zidova u spavaćoj je sobi možda čak važnija nego u ostatku doma jer direktno utječe na kvalitetu sna. Opredijeli se za svijetle tonove ako si ranoranilac, odnosno za tamnije voliš li duže spavati.

Iako kupovina spavaće sobe u kompletu vrlo popularna, pogotovo kada je u pitanju cijena, kupovina zasebnih komada omogućit će ti da budeš kreativniji i prostoriju umotaš u karakterističan šarm. Primjerice, poseban štih spavaćoj sobi će dati noćni ormarići različiti od kreveta. Opredijeli se za komade s istaknutim detaljima i kreativne teksture.

No, princip uređenja spavaće sobe razlikuje se ovisno o tome tko u njoj spava. Primjerice, dječja spavaća soba puno je više od prostora za spavanje. To je mjesto za igru i opuštanje, školske zadaće i učenje, sanjarenje i bijeg u priče i bajke.

dječji namještaj

dječji namještaj

Kako dijete raste, njegovi interesi i ukusi jako se mijenjaju pa se zato opredijeli za dječji namještaj koji se lako nadograđuje te je neutralnih boja i jednostavnog, bezvremenskog dizajna.

Funkcionalnost je jednako važna kao i stil pa podijeli dječju sobu u zone - za spavanje, rad (učenje, pisanje, crtanje), igru i odjeću. Krevet smjesti uza zid kako bi u središtu prostorije bilo što više slobodnog prostora za igru.

Posebnu pažnju posveti osvjetljenju. Školarcima je potrebno puno prirodnog svjetla, a isplati se uložiti i u kvalitetnu svjetiljku za radni stol.

Vrt kao dnevni boravak na otvorenom?

Vanjski prostori trebali bi funkcionirati kao produženi dnevni boravak, bilo da se radilo o terasi, balkonu ili vrtu. Mjesto je to na koje u toplim ljetnim noćima druženje, igru i opuštanje selimo na otvoreno, a jutarnjem ispijanju kavice dajemo poseban šarm.

Odaberi vrtni namještaj od drva jer djeluje toplo i opuštajuće te nas povezuje s prirodom. Važno je da bude udoban, a to ćeš postići mekanim ukrasnim jastucima i presvlakama. Od materijala prednost daj tikovini koja je atraktivna, a izuzetno izdržljiva.

Trik u stvaranju vlastitog komadića raja na otvorenom leži i u zelenilu - opremi svoj vrt, terasu ili balkon biljem kojeg je jednostavno održavati, a koji će vrtni namještaj spojiti s prirodom i u inače uređeni prostor unijeti dašak neukrotivog bunta.

vrtni namještaj

Za kraj

Uređenje interijera traži strpljenje, trud i vrijeme kako bi mogao izabrati kvalitetan namještaj koji će lijepo izgledati, a istovremeno biti funkcionalan. Jednostavnost i bezvremenost namještaja začini zanimljivim bojama i teksturama i stvorit ćeš utočište koje ti i tvoji voljeni nikada nećete htjeti napustiti.