Ostali članci

Kako znati kada je vrijeme za kupovinu novih auto guma?

15.11. je pred vratima, a s njime i zakonska obveza promjene guma na našim vozilima. Kupovina kvalitetnih novih auto guma, bilo za zimsku ili ljetnu sezonu, predstavlja značajan trošak, pogotovo ako imaš više od jednog automobila. U suradnji s Autohrvatska.hr ukratko ti donosimo nekoliko smjernica kako prepoznati kada tvoje gume mogu preživjeti barem još jednu sezonu, a kada su dale svoje i konačno je vrijeme za ulaganje u nove. Krenimo.

auto guma

Izvor: Freepik

U priči oko starosti guma sve se svodi na dubinu profila gume. Minimalna dubina profila ljetne gume iznosi 1,6 mm. Minimalna dubina gaza za zimske gume trebala bi iznositi 4 mm, a to vrijedi i za ljetne gume kada se koriste zimi (naravno, obavezno u kombinaciji s lancima za snijeg).

Nove gume obično imaju dubinu profila od 8 mm pa je jasno vidljivo da istrošenost gume bude velika kada dođe do 1.6 mm.

Od oka je teško odrediti o koliko milimetara se radi na svakom profilu gume. Umjesto da sam mjeriš, iskoristi za to markere istrošenosti. Oni se već nalaze na gumama i govore ti kada je stiglo vrijeme za montiranje novih. Markeri istrošenosti dolaze u obliku vertikalnih linija smještenih između profila guma. Jednom kada se te linije spoje s profilom gume, ne preostaje ti ništa drugo nego kupiti nove auto gume ili igrati se sa sigurnošću sebe i drugih sudionika prometa. To ne preporučujemo.

Prije nego se upustiš u proučavanje guma na svojemu limenom ljubimcu, prijeđena kilometraža također može biti dobar indikator kada se tvojim auto gumama bliži kraj životnog vijeka. Nemoj tu brojku uzeti previše k srcu, jer ovisi o puno toga - vrsti vozila koje voziš, koliko brzo voziš, po kakvim cestama i uvjetima koji tamo vladaju. No, kada mjerač kilometraže na tvojem vozilu pokaže da je prošlo oko 65.000 kilometara od posljednje promjene guma, vrijeme je da provjeriš u kakvom su stanju.

U svakom slučaju, nemoj čekati do zadnjeg časa. Ne mislimo pritom samo na istrošenost tvojih guma, već i o obaveznom zakonskom roku montiranja zimskih guma na vozila. Znaš kako to izgleda - 14.11. svi kupuju nove gume, trče vulkanizerima i stvaraju si nepotreban stres. Ako ih trebaš, naruči svoje nove gume već danas na Autohrvatska.hr i mogu ti biti dostavljene već idući dan. Dočekaj zimske uvjete spreman i bez stresa.