Ostali članci

Kako znati kada je vrijeme za kupovinu novih auto guma?

15.11. je pred vratima, a s njime i zakonska obveza promjene guma na našim vozilima. Kupovina kvalitetnih novih auto guma, bilo za zimsku ili ljetnu sezonu, predstavlja značajan trošak, pogotovo ako imaš više od jednog automobila. Zato ti donosimo nekoliko smjernica kako prepoznati kada tvoje gume mogu preživjeti barem još jednu sezonu, a kada su dale svoje i konačno je vrijeme za ulaganje u nove. Krenimo.

auto guma

Izvor: Freepik

U priči oko starosti guma sve se svodi na dubinu profila gume. Minimalna dubina profila ljetne gume iznosi 1,6 mm. Minimalna dubina gaza za zimske gume trebala bi iznositi 4 mm, a to vrijedi i za ljetne gume kada se koriste zimi (naravno, obavezno u kombinaciji s lancima za snijeg).

Nove gume obično imaju dubinu profila od 8 mm pa je jasno vidljivo da istrošenost gume bude velika kada dođe do 1.6 mm.

Od oka je teško odrediti o koliko milimetara se radi na svakom profilu gume. Umjesto da sam mjeriš, iskoristi za to markere istrošenosti. Oni se već nalaze na gumama i govore ti kada je stiglo vrijeme za montiranje novih. Markeri istrošenosti dolaze u obliku vertikalnih linija smještenih između profila guma. Jednom kada se te linije spoje s profilom gume, ne preostaje ti ništa drugo nego kupiti nove auto gume ili igrati se sa sigurnošću sebe i drugih sudionika prometa. To ne preporučujemo.

Prije nego se upustiš u proučavanje guma na svojemu limenom ljubimcu, prijeđena kilometraža također može biti dobar indikator kada se tvojim auto gumama bliži kraj životnog vijeka. Nemoj tu brojku uzeti previše k srcu, jer ovisi o puno toga - vrsti vozila koje voziš, koliko brzo voziš, po kakvim cestama i uvjetima koji tamo vladaju. No, kada mjerač kilometraže na tvojem vozilu pokaže da je prošlo oko 65.000 kilometara od posljednje promjene guma, vrijeme je da provjeriš u kakvom su stanju.

U svakom slučaju, nemoj čekati do zadnjeg časa. Ne mislimo pritom samo na istrošenost tvojih guma, već i o obaveznom zakonskom roku montiranja zimskih guma na vozila. Znaš kako to izgleda - 14.11. svi kupuju nove gume, trče vulkanizerima i stvaraju si nepotreban stres. Ako ih trebaš, naruči svoje nove gume već danas i mogu ti biti dostavljene već idući dan. Dočekaj zimske uvjete spreman i bez stresa.