nabava.net

Laptop vs. dekstop računalo - koje izabrati?

Iako su laptopi popularan izbor za osobne i poslovne potrebe, desktop računala i dalje u određenim aspektima ostaju nezamjenjiva. U nastavku donosimo neke od najvećih prednosti i nedostataka desktop i prijenosnih računala koje će ti pomoći u odabiru savršenog uređaja za tvoje potrebe.

Izvor: Freepik 

Cijena je izuzetno bitan faktor u kupovini bilo čega, pa tako i računala. Stoga trebaš znati da za isti iznos možeš kupiti naprednije desktop računalo nego laptop. Međutim, kupovina desktop računala zahtjeva dodatno ulaganje u monitor i periferiju, pa će krajnji trošak uvijek biti malo veći.

Ono u čemu prijenosna računala odnose pobjedu je prenosivost. Iako desktop računalo zajedno s monitorom možeš prenositi s jednog mjesta na drugo, ipak ih ne možeš koristiti kao laptop. Laptopi su dizajnirani upravo u tu svrhu - da ih možeš koristiti bilo gdje i bilo kada bez potrebe za slobodnim prostorom i strujom.

Iako je tehnologija danas bitno napredovala i prijenosna računala dolaze s moćnim hardverom koji omogućuje super iskustvo čak i hardcore gamerima - desktop računala odnose pobjedu kada je riječ snaga uređaja. Ona prvenstveno proizlazi iz procesora koji, kada se nalaze u laptopu, jednostavno ne mogu isporučiti količinu snage kao modeli izrađeni za desktop računala.

Osim toga, desktop računala odnose pobjedu i u količini gigabajta slobodnog prostora koji mogu isporučiti - zahvaljujući većoj količini fizičkog prostora, možeš instalirati dodatni HDD ili SSD.

Još jedna prednost desktop računala je ta što komponente možeš nadograđivati i mijenjati kako i kada želiš. Primjerice, stari model procesora uvijek možeš zamijeniti novijim i jačim (pod uvjetom da se kompatibilan s ostalim komponentama) ili možeš nadograditi staru grafičku. Laptop u pravilu kakav kupiš, takav ostaje. Iako je neke komponente moguće nadograditi, u pravilu trebaš kupiti novi model ako želiš snažniji ili noviji uređaj.

Ovo je posebno važno u slučajevima kada dođe do kvara. U desktop računalu dijelovi se jednostavno mijenjaju, dok kod laptopa moraš tražiti pomoć servisera, a potraga za zamjenskim dijelovima često zna biti izazov.

Krajnja odluka odnosi o tvojim potrebama. Ako naglasak stavljaš na prenosivost, laptop je najbolja opcija. Međutim, desktop daje veću vrijednost za uloženi novac, a također je bolji izbor za grafički napredne igre, CAD aplikacije i sve koji vole imati mogućnost jednostavnije nadogradnje.

Super ponudu računala potraži u web shopu Bio računala. Osim prijenosnih i desktop računala, pronaći ćeš i rabljena i all in one računala te monitore.