nabava.net

Motorna ili električna - saznaj koju kosilicu izabrati

Obožavamo miris svježe pokošene trave, ali sama košnja nije nam drag zadatak. No, što se mora nije teško, pogotovo kada imaš pouzdanu kosilicu kojom posao možeš obaviti brzo i učinkovito. Zanima te kakva kosilica je idealna za pretvaranje tvojeg travnjaka u zelenu oazu? Saznaj u nastavku!

kosilica

Motorna kosilica

Motorna kosilica koristi gorivo i ulje za rad. Ovaj tip kosilice je najpopularniji, a dijeli se u dvije kategorije:

  • bez pogona (na guranje)
  • na vlastiti pogon (samohodna)

Motorna kosilica bez pogona ima motor koji kosi travu, ali je moraš sam gurati kako bi se kretala. Budući da u to trebaš uložiti malo veći trud, pogotovo ako kosiš travu uzbrdo, najbolja je za površine do 400 m2.

Kosilicu bez pogona koristi na manjim travnjacima koji nisu čisti, odnosno na kojima se nalazi grmlje, cvijeće, voćke i slično jer ćeš lakše manevrirati nego samohodnom kosilicom.

Samohodna kosilica idealan je izvor za velike travnjake bez zapreka. Pokreće je vlastiti motorni pogon, a na tebi je da je samo usmjeravaš u željenom pravcu. Pogon može biti samo na prednjim kotačima, na zadnjima ili na sva 4 kotača.

Električna kosilica

Električne kosilice namijenjene su manjim travnatim površinama, a pokreću ih struja ili baterija/akumulator. Proizvode manje buke i manje štetnih plinova, a najveća privlačnost nalazi se u njihovoj povoljnoj cijeni.

Kosilice s baterijom u pravilu daju oko sat vremena rada, dok električne kosilice na struju mogu raditi neograničeno dokle god se nalaziš u blizini utičnice za struju.

Koju izabrati?

Iz svega ovoga jasno je da za manje okućnice s malim travnatim površinama slobodno možeš izabrati električnu kosilicu. Za malo veće površine, a pogotovo ako imaš više stabala, cvijeća i ostalih vrtnih ukrasa, odlično ćeš se snaći s motornom kosilicom bez pogona. Za sve velike travnate površine te za one koji žele uložiti minimalan trud u košnju (u potpunosti te razumijemo), samohodna kosilica je kralj.

Predlažemo da baciš oko na super ponudu Pevex kosilica jer te čeka dugo ljeto i pregršt uporne trave koja se neće pokositi sama!