Ostali članci

Nauči kako sigurno šetati psa zimi

Osim ručka, šetnja je svakom psu omiljeni dio dana. Međutim, kada se zimske temperature spuste blizu ili ispod ništice, stvari postaju kompliciranije, a prava oprema za kućne ljubimce čini drastičnu razliku. U nastavku donosimo konkretne savjete kako da tvojem dlakavom prijatelju bude ugodno tijekom zimskih šetnji.

šetnja psa zimi

Priprema za šetnju

Jakne i veste za pse izgledaju simpatično, ali također imaju funkcionalnu ulogu. Iako neke vrste pasa imaju dovoljno debelo krzno da ih štiti od hladnoće, mnogim psima će u šetnji pomoći dodatna zaštita koju pružaju jakne za pse. Ovo posebno vrijedi za psiće, starije pse i male pasmine.

S obzirom na to da je u zimskim mjesecima vidljivost slabija, a posebice ako psa šećeš rano ujutro ili kasno navečer, razmisli o kupovini reflektirajuće ogrlice. Osim što će ti biti lakše pratiti kuda njuška tvoj pas kada nije na povodcu, bit će sigurniji ako zaluta na cestu jer će ga vozači prije uočiti.

Skratite dlaku na šapama između prstiju. Psu će zimske šetnje tako biti ugodnije. Naime, kada pas hoda po zamrznutim površinama, na dlaki se skuplja led, a to hodanje čini teškim ili čak bolnim.

Za vrijeme šetnje

Idealno je da šetnju obaviš u dijelu dana kada je najmanje hladno. Osim toga, neka šetnja bude kratka, pogotovo za pravih zimskih temperatura.

U uvjetima slabe vidljivosti, a pogotovo ako sniježi, ne puštaj psa s povodca. Ne bi bilo prvi put da je neka znatiželjna njuškica propala kroz led ili zaglavila u snijegu. Šetnje pored prometnica nikada ne bi smjele biti bez povodca, bez obzira na godišnje doba.

Obrati pozornost na znakove kada je tvojem psu prehladno. Kada cvili, neprestano liže šapice ili drhti, vrijeme je za povratak na toplo.

Hladna, blijeda i tvrda koža koja nakon zagrijavanja postaje crvena i natečena znači da je nastala ozeblina. U tom slučaju, odmah odvedi psa na toplo, na zahvaćeno područje stavi toplu (ne vruću) krpu i pokrij psa dekom (ne električnom).  Ne dopusti psu da liže, grebe ili žvače ozebline jer se može inficirati. U slučaju nedoumice, obrati se veterinaru.

Poslije šetnje

Nakon svake šetnje psu nježno očisti šape vodom ili vlažnom maramicom te ih dobro osuši. Poslije čišćenja, šapice svojeg ljubimca namaži voskom za šape. To će spriječiti da ih suhi zimski zrak dodatno isuši te će njegovati eventualne ranice na šapi.

Psa koji zimi vani provodi puno vremena, a pogotovo ako je jako aktivan, poslije šetnje nagradi obilnim obrokom. Ništa ne prija bolje nego zdrava hrana za pse. Međutim, psu koji zimi svoje vrijeme većinom provodi u zatvorenom prostoru smanji porciju jer će se u suprotnome udebljati, a to je štetno za njegovo zdravlje.

Šetnja zimi trebala bi biti ugodno i sretno iskustvo za tvojeg psa, ali i za tebe. Dobro se utoplite, upustite se samo u kraće šetnje i poslije se nagradite slasnom klopom. Svaki vlasnik i njegov pas u tome će uživati.