nabava.net

Ne idite na planinarenje bez ove opreme

Planinarenje je mnogima jedan od miljenih načina provođenja vremena u prirodi. Ako ćete se u planinarenje upustiti po prvi puta i zanima vas kako se pripremiti, u nastavku slijede neke osnove.

Planinarenje

1. Odgovarajuća odjeća

Jasno da nećete na planinarenje kao od majke rođeni, ali isto tako ne možete odjenuti odjeću koju nosite na posao ili u teretanu.

Treba vam odjeća koja dobro regulira vlagu. Planinarenje je naporno, puno ćete se znojiti te vam treba materijal koji će se brzo posušiti.

Također se trebate odjenuti slojevito. Osim što će vas više slojeva bolje ugrijati od jedne debele veste, sa slojevima ćete lakše regulirati toplinu jer ih možete skidati i dodavati dok ne pronađete idealnu kombinaciju.

Vodonepropusna jakna s kapuljačom je obavezna zaštita od mogućeg vjetra, hladnoće i kiše. Pametno je sa sobom ponijeti i kabanicu.

2. Čvrsta obuća

Za razliku od uvriježenog mišljenja koje prevladava među stranim turistima koji vole istraživati naš Velebit, na planinarenje se ide u čvrstoj i robusnoj obući koja je stabilna i štiti stopalo - gojzericama.

Idealno je da su barem jedan broj veće kako biste mogli obući dva para čarapa. Time ćete smanjiti šanse nastanka ozeblina ili žuljeva. Neka čarape budu bez šavova, a preporučljivo je i da sa sobom na planinarenje ponesete rezervne čarape.

3. Naprtnjača

Naprtnjaču uvijek trebate nositi sa sobom, ali njezina veličina ovisi o dužini trase koju ćete proći.

Za jednodnevni izlet dovoljan je ruksak veličine između 15 i 30 litara, dok vam za višednevno planinarenje treba naprtnjača između 35 i 50 litara.

Osim što bi trebala biti nepromočiva, njezina težina ne bi smjela težiti više od 10% vaše težine. Dakle, ako imate 80 kg, vaš ruskak ne bi smio biti teži od 8 kg.

 

Kvalitetnu opremu za planinarenje, ali i ostale sportove, potražite u web shopu Regatta.hr.