nabava.net

Osnove kupovine dalekozora za lov

Ako ste početnik u lovu, vjerojatno još odlučujete koja lovačka oprema je obavezna te koji modeli i marke najviše odgovaraju vašim potrebama. Kvalitetan dalekozor za lov nezaobilazan je komad lovačke opreme, jednako bitan kao i oružje koje ćete koristiti.

Lovački dalekozor

Dalekozor omogućuje lovcima da vide svaki detalj svoje okoline i precizno lociraju svoje mete. S obzirom na to da cijene dalekozora mogu doseći poprilično visoke cifre, prije kupovine trebate dobro znati što vam uistinu treba. 

Koje povećanje izabrati?

Ako se držite one "što je povećanje veće, to je bolje", ne možete biti više u krivu. Dapače, lovcima će u većini slučajeva najbolje odgovarati dalekozori s manjim povećanjem od 8x ili 10x.

Osim što daju jasniju i stabilniju sliku, imaju široko vidno polje zbog čega ćete lakše i brže uočiti mete. Također daju svjetliju sliku, što je posebno bitno pri lovu u zoru ili u suton.

Naravno, u određenim situacijama dalekozor s većim povećanjem je bolji izbor. Razmislite u kakvim uvjetima ćete najčešće loviti. U šumovitim područjima gdje ćete biti bliže meti, a osvjetljenje je slabije, odgovarat će vam dalekozor s povećanjem 8x ili 10x. Ako ćete pak loviti prvenstveno na otvorenom području, s većim povećanjem ćete bolje vidjeti udaljenu metu. U takvoj situaciji odgovarat će vam dalekozor s 10x ili 12x povećanjem.

A što s veličinom?

Budući da su zora i sumrak često najbolje vrijeme za lov, dalekozor koji dobro funkcionira pri slabijem osvjetljejnu je nezaobilazan komad opreme. 

Uglavnom vrijedi pravilo što su leće veće, to će propuštati više svjetla. Naravno, na to utječu i drugi čimbenici, poput kvalitete leća ili prizma korištenih u konstrukciji dalekozora, no veličina leće često će biti odlučujući faktor pri propuštanju svjetlosti.

Najpopularniji su dalekozori s lećama veličine 42 mm jer predstavljaju odličan kompromis između propuštanja svjetlosti i težine dalekozora. Naime, što su leće većih dimenzija, to će dalekozor biti teži.

Dakle, ako u specifikacijama dalekozora naiđete na brojku 8x40, to znači da dalekozor uvećava sliku za 8 puta te da ima leće veličine 40mm.

Ne zaboravi na ovo

Dalekozor za lov treba biti izdržljiv i u stanju preživjeti teške vremenske uvijete. Kod kupovine obratite pozornost na to je li dalekozor koji vas zanima otporan na vodu i maglu kako biste izbjegli da se leće u vlažnim uvjetima magle iznutra. 

Pametan izbor predstavljaju dalekozori koji su presvučeni gumom. Ona će ih zaštititi od udaraca i ogrebotina u slučaju da vam ispadnu.