Ostali članci

Ovo je nekoliko ključnih ideja pri dizajniranju kuhinje

Dizajniraš li posve novu kuhinju ili redizajniraš staru, postoji nekoliko izuzetno korisnih smjernica koje trebaš uzeti u obzir kako bi tvoja kuhinja bila i lijepa i funkcionalna.

kuhinja

Izvor: Freepik 

1. Tko najviše kuha?

Ovo je prvo pitanje koje si trebaš postaviti pri dizajniranju kuhinje. Naime, kuhinja treba biti izrađena upravo po željama, mjerama i navikama osobe koja će u njoj provoditi najviše vremena. O tome će ovisiti visina kuhinje, kako će izgledati mjesta za pohranu, gdje će stajati kuhinjski aparati itd.

Primjerice, ako glavnu ulogu u tvojoj kuhinji ima netko tko voli kuhati s mnoštvom začina, oni trebaju biti postavljeni na mjesto gdje su stalno i jednostavno dostupni. U slučaju da je čaša vina obavezan pomoćnih tijekom spravljanja večere, pametno je imati praktično mjesto za par boca i čaša vina.

2. Oblik kuhinje - funkcionalnost na prvom mjestu

Kuhinja može biti oblikovana na više načina, a to će ovisiti o prostoru koji imaš na raspolaganju, tvojim navikama, ali i onome što ti se najviše sviđa.

Ako imaš jako malu kuhinju, vjerojatno će biti linearnog oblika gdje se svi elementi, radne površine i aparati nalaze u jednom nizu. Nije najsretniji odabir za osobe koje često kuhaju.

Praktičniji odabir je galerijska kuhinja koja se sastoji od elemenata raspoređenih na dvije suprotne strane, pogotovo za domove u kojima kuha više osoba istovremeno. Bitno je da ima dovoljno prostora između dviju strana da se može neometano prolaziti i kuhati.

Još jedan praktičan dizajn je kuhinja u obliku slova U koja zauzima tri zida ili se sastoji od kombinacije dva zida i šanka. U malim ga kuhinjama, nažalost, nije moguće prakticirati, zbog čega je idealan za veće prostore.

Najčešći dizajn je kuhinja u obliku slova L, a svoju popularnost duguje svojoj funkcionalnosti. Osim što ostavlja dovoljno prostora za radnu površinu i pohranu, možeš ju kombinirati sa šankom ili otokom čime se otvara dodatni prostor.

3. Složi radni trokut

Studio Plus

Izvor: Studio Plus

Riječ je o zanimljivom konceptu koji nije obavezno pravilo i u nekim kuhinjama ga je teško ostvariti (npr. linijskim), ali pomaže pri slaganju funkcionalnosti kuhinje. Odnosi se na udaljenost između štednjaka, hladnjaka i sudopera koji predstavljaju tri osnovne funkcionalne zone svake kuhinje, kaže da bi oni trebali biti dovoljno blizu kako bi se optimiziralo kretanje po kuhinji.

4. Potraži stručnu pomoć

Kuhinja je srce doma, stoga se nemoj ustručavati potražiti profesionalnu pomoć kako bi pronašao savršeno rješenje i osmislio kuhinju koja će odgovarati svim tvojim potrebama i željama.

Ideja koju imaš u glavi u stvarnosti može izgledati potpuno drugačije, a probleme ćeš lako izbjeći ako tim stručnjaka sastavi 3D model tvoje buduće kuhinje na kojemu možeš dizajnirati i mijenjati sve što poželiš kako bi bio i više nego zadovoljan krajnjim rezultatom. Profesionalci poput onih iz Studio Plusa se najbolje razumiju u vrste materijala, načine izvedbe i kako maksimalno optimizirati svaki prostor i lako će pronaći rješenje za kuhinju po tvojoj mjeri.