nabava.net

Ovo su pravila kako najbolje čuvati hranu u hladnjaku

Ako si do sada doživljavao svoj frižider isključivo kao mjesto za odlaganje hrane, ne iskorištavaš puni potencijal ovog malog čuda tehnologije. Različiti odjeljci u hladnjaku imaju posebnu namjenu, ali i različitu temperaturu. Evo što trebaš znati.

hladnjak

Izvor: Freepik 

Na najvišoj polici u hladnjaku temperatura je uvijek najkonzistentnija. Zato je ovo odlično mjesto za čuvanje stvari koje ne treba kuhati, poput umaka, mesnih prerađevina (suhomesnati proizvodi, salame, paštete itd.), napitaka, tortilja i slično. Najviša polica također je dobar izbor za čuvanje bobičastog voća (borovnice, kupine, maline itd.).

Na srednjim i nižim policama temperatura je najniža, što ih čini idealnim mjestom za čuvanje mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, mesa, ribe i ostalih lako kvarljivih namirnica. 

Važno je upamtiti da namirnice ne bi smjele biti natrpane jednu na drugu. Da bi se zrak mogao normalno kretati i tako održavati konzistentnu temperaturu, među namirnicama mora biti slobodnog prostora.

Na kraju dolazimo do ladica koje su namijenjene čuvanju voća i povrća tako što održavaju idealnu količinu vlage. Nipošto nemoj izmiješati voće i povrće, nego ih drži odvojeno. U slučaju da imaš jednu veliku ladicu umjesto dvije manje, razdvoji ih barijerom ili ih stavi u zasebne kutije. Radi se o tome da puno voća (npr. jabuke, kruške i dinje) proizvode spoj koji im pomaže pri dozrijevanju, ali taj će spoj utjecati na ubrzano (i prerano) dozrijevanje određenog povrća.

Preostala su još samo vrata. Ona su najtopliji dio hladnjaka i na njima bi se trebale držati namirnice koje su najmanje otporne na kvarenje. Začini, ulja, sokovi odličan su primjer, a ono što ne bi trebalo ići na vrata su jaja i mliječni proizvodi.

U nekim kućanstvima postoji navika držanja kruha ili boca vina na vrhu hladnjaka. Da bi hladnjak stvarao i održavao svoju unutrašnjost hladnom, na to troši mnogo energije i zato se jako zagrijava. A to će zagrijavanje isušiti kruh i druge namirnice koje ćeš čuvati na vrhu hladnjaka, a može se čak razviti i plijesan.

Da bi namirnice ostale ukusne i zdrave, trebat će ti kvalitetan hladnjak. Tu će ti najbolje pomoći simpatični domaći web shop E-karijola.hr.