nabava.net

Pravilno brinite o kožnim torbama i odjevnim predmetima od kože

Najkvalitetnije torbe, novčanici, jakne i cipele uvijek su izrađeni od kože. Da bi vaši kožni predmeti zadržali svoj sjaj, ljepotu i kvalitetu još godinama, pratite ove jednostavne, ali učinkovite korake da bi vaši najljepši komadi ostali takvi još godinama.

Kožne torbice

Koža zahtjeva njegu

Briga o kožnim stvarima slična je brizi koju morate voditi o koži na svojim rukama ili licu, pogotovo ako imate suhu kožu. Takvoj je koži potrebna redovita hidratacija kako bi ostala elastična i zdrava.

Ista stvar je i s kožnim torbama, novčanicima, remenima itd. Možete koristiti običnu kremu ili losion za tijelo, ili kupiti sredstvo namijenjeno održavanju predmeta od kože. Nježno umasirajte sredstvo u kožu pomoću pamučne krpe (odlično će poslužiti stara majica ili čarapa) i ostavite da se u potpunosti upije. Ponovite postupak minimalno svakih nekoliko mjeseci, ovisno koliko često koristite kožni predmet u pitanju. 

Učinkovito odstranite mrlje

Postoje gotova sredstva za čišćenje kože namijenjena točno određenoj vrsti kože kako je ne biste slučajno oštetili.

Za čišćenje također možete koristiti vlažne maramice, ili sapunicu blagog sredstva za čišćenje koju ćete nanijeti pamučnom krpom. Svako sredstvo za čišćenje najbolje je isprva isprobati na slabo vidljivom dijelu kože kako biste znali kakav je njegov učinak, odnosno da ne biste nehotice uništili kožni predmet abrazivnim sredstvom. 

Ako se radi o kožnom predmetu u boji, pažljivo ga čistite kako ne biste slučajno skinuli boju.

U održavanju kože pomoći će vam polir pasta, pogotovo ako se radi o cipelama. Ulaštene cipele, čak i ako su iznošene, izgledat će bolje i novije. 

Izbjegavajte vodu

Voda je jedan od najvećih neprijatelja kože. 

Ako tebe i tvoju kožnu torbu negdje zatekne pljusak, nemoj pokušavati obrisati vodu. Umjesto toga, ostavi torbu da se osuši na sobnoj temperaturi, a potom je dobro hidratiziraj. Isto vrijedi za sve kožne predmete.

Izbjegavajte sušenje vrućim zrakom, poput korištenja sušila za kosu ili ostavljanja u blizini radijatora. 

Da biste izbjegli negativan utjecaj vode, pogotovo ako je riječ o kožnim cipelama, preporučljivo je korištenje sredstva za impregnaciju.

Kožni novčanik

Sredstvo za impregnaciju kože vaš je najbolji prijatelj

Sredstvo za impregnaciju kože stvara zaštitni sloj koji štiti kožu od utjecaja prljavštine, tekućina, raznih mrlja itd. te ujedno olakšava čišćenje kože.

Prilikom kupovine obratite pozornost da izaberete sredstvo namijenjeno vrsti kože od koje je napravljena vaša torba, novčanik ili što već imate. Sredstvo se koristi na čistoj i suhoj koži, s 20-ak cm udaljenosti ako se radi o spreju. U većini slučajeva sredstvo je dovoljno nanijeti samo jednom, no za bolju zaštitu možete ponoviti postupak nakon što se prvi sloj posuši. 

Jednom kada se koža rastegne, nema povratka

Ako ste ikada koristili kožni novčanik, znate da se njegov obujam s vremenom povećao. Nažalost ne govorimo o broju novčanica koji držite u njemu, već o tome da se korištenjem koža rastegnula. Budući da se ne radi o elastičnom materijalu, jednom kada se rastegne - to je to.

To znači da se suzdržite od gomilanja papira i stvari u kožnim novčanicima i torbicama. Radije kupite nešto većih dimenzija

 

I ovo bi vas moglo zanimati: