nabava.net

Prednosti grijanja na kruto gorivo

Usprkos suvremenim načinima grijanja na plin i električnu energiju, grijanje na kruta goriva i dalje je popularan način čuvanja domova toplim. Prvenstveno mislimo na drva i drvene pelete, koji griju velik broj domova. Koje su točno prednosti grijanja na drva?

Drva

 

1. Drvo i peleti su povoljniji

Malo je ljudi kojima u zimskim mjesecima režije ne zadaju glavobolju. Svake zime živa se spušta sve niže ispod ništice, pa se na grijanje troši još više plina i struje.

Kućanstva koja se griju na kruta goriva bilježe veliku uštedu. Drva se mogu kupiti i izvan sezone kada je njihova cijena niža, a također je jednostavno unaprijed izračunati troškove jer njihova cijena ne ovisi o promjenama na svjetskom tržištu.

2. Obnovljivi izvori energije

Za razliku od nafte, čije su količine ograničene, drvo je u potpunosti obnovljiva sirovina. Ovisno o vrsti drveta, ciklus uzgoja u prosjeku traje između 3 i 15 godina te nema nikakvog negativnog utjecaja za okoliš prilikom njihove eksploatacije.

3. Ne štete okolišu

Osim što nema negativnog utjecaja na okoliš prilikom eksploatacije, izgaranje krutog goriva također neće povećati emisiju CO2 u atmosferi. Spremanje je jednostavno bez negativnih utjecaja na kućanstvo ili okoliš, a korištenje je sigurno.

4. Praktična su

Grijanje na kruta goriva ne ovisi o sezoni grijanja. Točnije, ne trebate čekati zimu da biste kupili drva ili pelete. Osim što vas kupovina izvan sezone može ispasti jeftinija, imat ćete dovoljno vremena za spremanje goriva i organizaciju. 

Također, kruta goriva ne ovise o ekonomskim ili drugim svjetskim prilikama. Ne morate brinuti što će za vas značiti poskupljenje barela nafte ili novi nameti na električnoj energiji. Ovaj energent je lokalan i stoga uvijek dostupan.

Osim samog goriva, peći za kruta goriva su također lako nabavljive s rasponom cijena koji odgovara različitim budžetima te ih je jednostavno instalirati.