Ostali članci

Saznaj kako pravilno održavati laminat da dugo traje

Kada odlučujemo kojim materijalom ćemo obložiti podove u našem domu, laminat je popularan odabir. Cjenovno je pristupačniji od parketa, ugodniji od pločica i lako se uklapa u dizajn. No, o laminatu treba ispravno brinuti da bi zadržao svoj atraktivan izgled i dobro te služio desetljećima.

laminat

Izvor: Freepik 

Površine laminata izuzetno su osjetljive. Zbog toga zaboravi na grube četke i metle, ali i jaka sredstva za čišćenja.

Prašinu, pijesak i slične nečistoće možeš prebrisati suhom krpom ili pomesti četkom ili metlom mekanih vlakana. Ako koristiš usisavač, neka to obavezno bude s četkom za podove koja ima mekane čekinje.

Za temeljito čišćenje svakih nekoliko tjedana ili mjeseci možeš koristiti vlažnu krpu. Naglasak je na vlažnu, ne mokru, jer od previše vode laminat može nabubriti ili promijeniti boju. Vjerujemo da se podrazumijeva da možeš zaboraviti na parni čistač kod čišćenja laminata.

Laminat možeš prebrisati vlažnom krpom namočenom u mlaku vodu, a možeš koristiti i sredstva specijalizirana za čišćenje laminata. Uvijek se pridržavaj uputa proizvođača i pobrini se da se doista radi o sredstvu za laminat, a ne parket. Umjesto sredstva za čišćenje, u vodu možeš ubaciti malo octa i tako izbjeći korištenje kemikalija.

Tako opran laminat pametno je još jednom prebrisati suhom pamučnom krpom da bi se uklonio višak vlage.

Nisu svi laminati isti i bez obzira na to koliko pažljivo o njima brinuo, neki će preživjeti duže od drugih. Zato je u startu pametno opredijeliti se za laminat kvalitetnije izrade koji će te dugo služiti. U internet trgovini Omnia Shop čeka te lijep izbor laminata, ali i ostalih podnih obloga, za dom iz tvojih snova.