nabava.net

Saznaj što znače oznake na motornom ulju

Da bi tvoj limeni ljubimac dobro radio, potrebno mu je kvalitetno motorno ulje. Nekada ga je trebalo mijenjati nakon samo nekoliko tisuća prijeđenih kilometara, no danas su motorna ulja dosegla visoku razinu kvalitete da ih se ne treba mijenjati prije 15.000 prijeđenih kilometara, a češće i više. Ako kupovinu i mijenjanje ulja uzimaš u svoje ruke, evo što znače oznake na ulju kako bi mogao izabrati najbolje.

Viskoznost

Prva važna oznaka govori kolika je viskoznost motornog ulja, tj. unutar kojeg temperaturnog raspona će ulje učinkovito podmazivati motor. Taj raspon, koji bi trebao biti što veći, označava se oznakom SAE (Society of Automotive Engineers).

Razlikujemo šest zimskih klasa viskoznosti (0W, 5W, 10W, 15W, 20W i 25W) te pet ljetnih (20, 30, 40, 50, 60). Želiš da prvi broj bude što niži jer to znači da će se ulje bolje ponašati na niskim temperaturama, dok bi drugi broj trebao biti što veći za bolju viskoznost ljeti. Npr., ako na ulju stoji oznaka 15w40, prvi broj označuje zimsku klasu, a drugi ljetnu.

Kvaliteta

Za kvalitetu ulja koristi se više oznaka, ali kod nas ćeš najčešće naići na API (American Petroleum Institute).

Oznaka je API S-/C-. S je oznaka za benzinske motore, C za dizelske, a crtice zamjenjuju slovne oznake (A, B, C itd.). Što je slovna oznaka viša, to je ulje kvalitetnije.

Uzmimo za primjer oznake API SH/CD ili API SJ/CF - drugo bi ulje trebalo biti kvalitetnije.

Web shop Tembo specijaliziran je za ulja i maziva najviše kvalitete. Na njihovim stranicama čekaju te provjereni brendovi kao što su Shell, Castrol, Elf, Mobil, Selenia i GM kako bi svojeg limenog ljubimca nahranio samo s onim najboljim.